Dexiacommissie wil groenen eruit

08/02/12 om 21:42 - Bijgewerkt om 21:42

De bijzondere Dexiacommissie van de Kamer beslist donderdag of ze Meyrem Almaci (Groen) en Georges Gilkinet (Ecolo) uit de commissie gooit of niet. De twee worden ervan verdacht de pers op de hoogte te hebben gebracht van mogelijke handel met voorkennis.

Dexiacommissie wil groenen eruit

© Belga

Verbolgen over het perslek kwam het bureau van de commissie - waarin naast de voorzitster ook de ondervoorzitters en de rapporteurs (onder wie Gilkinet zelf) zetelen - woensdagmiddag samen. Er werd naar verluidt een open discussie gevoerd over de uitlatingen van de twee groene Kamerleden in de media.

'Er is een vertrouwensbreuk en we willen niet meer werken in die omstandigheden'

"Alle leden van het bureau - behalve Gilkinet - stellen vast dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tegenover Gilkinet en Almaci en willen in dergelijke omstandigheden niet meer werken", verklaarde commissievoorzitster Marie-Christine Marghem (MR).

'Ze leveren goed werk, maar willen pronken met het werk van de hele commissie'

Het bureau besliste om de commissie donderdag na afloop van de plenaire zitting samen te roepen. De vergadering zal achter gesloten deuren plaatsvinden en moeten uitmaken of de groenen nog in de commissie mogen zetelen of niet. "Dit is spijtig, want ze leverden echt goed werk", voegde ze eraan toe. Marghem neemt het wel niet dat de twee willen pronken met het werk van de hele commissie. Electorale motieven spelen daarbij een rol, meent ze.

Gilkinet: 'Overdreven reacties'

Almaci was woensdagavond voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. Gilkinet reageerde wel. Hij is naar eigen zeggen het slachtoffer van een overdreven reactie van zijn collega's en ontkent om het even welk vertrouwelijk document te hebben gelekt aan de pers. "Ik heb enkel commentaar gegeven", verzekert de Namenaar. "De waarheid bovenhalen, is het enige wat ik wil. Sommige commissarissen willen dat ik ontslag neem, maar dat weiger ik."

Uit de commissie gezet worden, zou volgens de Ecolo'er een zeer slecht signaal zijn tegenover de publieke opinie.

'Informatie over handel met voorkennis is fout'

Indien Almaci en Gilkinet inderdaad de bons krijgen, kunnen ze worden vervangen door partijgenoten. "Wij hebben niets tegen een bepaalde politieke formatie", verzekert Marghem. Wat de inhoud van het dossier betreft benadrukte de commissievoorzitster woensdag dat de informatie over handel met voorkennis foutief is.

Marghem citeert vertrouwelijke documenten van waakhond FSMA, dat stelt dat er geen grote hoeveelheden aandelen werden verhandeld. In normale tijden zouden dergelijke operaties niet het voorwerp zijn geweest van een onderzoek, maar gezien de ondergang van de Frans-Belgische groep nadien heeft de regulator van de financiële markten toch beslist de transacties te onderzoeken, beklemtoont Marghem nog. (Belga/SD)

Onze partners