Dewinter: ‘Tijd van homogeen wit Vlaams Belang is voorbij’

Tom Van Grieken en Filip Dewinter © Belga

Antwerps VB-kopstuk Filip Dewinter noemt de tijd van ‘het homogeen witte Vlaams Belang’ voorbij. ‘Iedereen die onze cultuur en waarden wil delen, is welkom’, zegt hij.

‘De tijd van het homogeen witte Vlaams Belang is voorbij. Ons electoraat veroudert. Op onze kieslijst zullen we moeten zorgen voor voldoende vertegenwoordigers van christelijke minderheden. Denk maar aan Assyriërs en koptische christenen: mensen die gevlucht zijn voor de genadeloze vervolging in het Midden-Oosten’, aldus kopstuk Filip Dewinter in Het Laatste Nieuws.

Volgens voorzitter Tom Van Grieken gaat het niet om een koerswijziging. ‘Ook bij de vorige verkiezingen hadden we al mensen met een andere afkomst op onze lijsten’, reageert hij. ‘De afkomst maakt niet uit, wel of je bereid bent het hele partijprogramma van Vlaams Belang te onderschrijven.’

‘Geen moslims, behalve wie zich bekeerd heeft’

Van Grieken acht de kans dan ook miniem dat er ook moslims op Vlaams Belang-lijsten zouden opduiken, gezien de forse retoriek tegen wat het VB de ‘islamisering’ van Europa noemt. ‘Dat lijkt me heel onwaarschijnlijk’, aldus nog de voorzitter. Dewinter verwoordt het wat feller. ‘Voor mij is de lijn duidelijk: geen moslims op de lijst, tenzij het iemand is die zich bekeerd heeft en de islam de rug heeft toegekeerd’, zo zei hij intussen aan De Standaard.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content