Dewinter roept op tot samenwerking tegen islamterreur

07/12/10 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:34

Het Vlaams Belang-kopstuk deed dat naar aanleiding van een bezoek aan de Knesset, het Israëlisch parlement.

Dewinter roept op tot samenwerking tegen islamterreur

© Belga

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter heeft tijdens een bezoek aan de Knesset, het Israëlisch parlement, dinsdag gepleit voor een nauwe samenwerking tussen Israël en Europa, onder meer in de strijd tegen de islamterreur en het islamfundamentalisme.

Dewinter neemt samen met zijn partijgenoot Frank Creyelman, die voorzitter is van de commissie Buitenlandse Zaken van het Vlaams Parlement, deel aan een congres over de bescherming tegen
moslimterrorisme.

Hij doet dat als lid van de European Freedom Alliance (EFA), een samenwerkingsverband tussen rechts-nationalistische partijen. Volgens Dewinter ijvert de EFA voor 'een Europees Europa dat de
islamisering kordaat terugdringt'. Het congres waaraan hij deelneemt wordt georganiseerd door de joodse organisatie 'The Isreaelis'.

Dewinter hield zaterdag een toespraak waarin hij erop wees dat Israël op de frontlijn ligt van de 'strijd tussen het vrije Westen en de radicale islam'. 'Israël voert ten dele onze strijd tegen islamfundamentalisten en -terrorisme'. Dewinter zei dat 'we onze krachten moeten verenigen en het islamisme hier en bij ons samen bestrijden'.

De congresgangers bezochten maandag onder meer de grens met de Gazastrook en de stad Sderot, die regelmatig onder vuur ligt van
Palestijnse raketten.

Bezoek aan Knesset

Dinsdag stond een bezoek aan de Knesset op de agenda. Volgens de Israëlische ambassade in Brussel werd Dewinter daartoe uitgenodigd door een lid van de extreem-rechtse partij Ichud Leumi, maar volgens de Vlaams Belanger ging het om één van de leidinggevende personen van de regerende Shas-partij.

De Israëlische ambassade in Brussel liet dinsdag ook weten dat Dewinter niet officieel zou worden ontvangen in de Knesset. Dewinter en Creyelman zullen niet ontvangen worden door de parlementsvoorzitter, aldus de ambassade. Volgens zijn woordvoerder werd Dewinter tijdens de plenaire vergadering verwelkomd door de waarnemende, Arabische parlementsvoorzitter Ahmad Tibi.

Onze partners