Dewinter past namenlijst aan na klacht privacycommissie

07/10/10 om 13:41 - Bijgewerkt om 13:41

De privacycommissie stelde een dossier op en stuurde het door naar het parket.

Dewinter past namenlijst aan na klacht privacycommissie

© Belga

De privacycommissie tikt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter op de vingers omdat hij de namen en adressen van 770 inwoners van Antwerpen-Noord op zijn website heeft gezet. Dewinter wilde daarmee aantonen dat er nauwelijks mensen met een Vlaamse naam wonen. Na de kritiek heeft hij de lijst laten aanpassen.

Dewinter haalde de gegevens van de 770 bewoners van de wijk
Antwerpen-Noord ( postcode 2060) uit het bevolkingsregister van de stad. Uit de publicatie bleek volgens Dewinter dat slechts 21 van de 770 namen Vlaams zijn.

De privacycommissie noemde die werkwijze donderdag in Het Nieuwsblad absoluut verboden. Volgens woordvoerder Emmanuel Vincart bepaalt de privacywet dat gegevens waaruit de etnische afkomst van een persoon kan worden afgeleid niet gepubliceerd mogen worden.

Volgens Vincart staan er op overtredingen boetes tot 500.000 euro. De privacycommissie stelde een dossier op en stuurde het door naar het parket. De procureur des konings moet nu beslissen over de verdere stappen.

Na die forse kritiek liet Dewinter weten dat hij de lijst zou aanpassen door zich te beperken tot de voornamen, zonder de familienaam en het adres. Op die manier zegt hij toch zijn punt te kunnen maken, namelijk dat er nauwelijks mensen wonen met een Vlaamse naam. 'Iedereen kan het verschil zien tussen Achmed en Achiel'.

Onze partners