Dewinter: 'Laat het Vlaams Belang maar wat meer Vlaams Blok zijn' (video)

23/02/12 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:26

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter heeft (impliciet) toegegeven dat het zeventigpuntenplan van het Vlaams Blok racistisch was.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter heeft (impliciet) toegegeven dat het zeventigpuntenplan van het Vlaams Blok racistisch was. Hij deed die suggestie donderdag op Twitter naar aanleiding van de discussie over het aantal ex-Vlaams Belangers dat is overgestapt naar de N-VA.

Er was op twitter een discussie ontstaan over ex-VB'ers die overlopen naar de N-VA. Aanleiding was een tweet van N-VA-Kamerlid Peter Dedecker waarin hij zei dat er "slechts" 20 VB'ers de overstap hebben gemaakt naar de N-VA. SP.A-minister Freya Van den Bossche vond die woordkeuze opvallend.

"20 VB'ers zijn veel VB'ers. Draai en keer het hoe je wil", aldus Van den Bossche. Bij N-VA waren ze alvast "not amused" met de kritiek van Van den Bossche. "Waar moeit Van den Bossche zich mee", sneerde partijvoorzitter Bart De Wever.

Filip Dewinter: 'Van Overmeire schreef mee aan 70-puntenplan'

Maar ook anderen mengen zich nu in het debat. Een van de opvallendste reacties komt van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Toen N-VA-Kamerlid Ben Weyts op de VRT-radio sprak van Karim Van Overmeire (die van het VB overstapte naar de N-VA) stuurde Dewinter volgende tweet: "'Karim Van Overmeire heeft zich altijd gedistantieerd v/ racisme VB'. Tiens, als mijn medewerker schreef hij mee aan h/ 70ptn-plan!".

'Dewinter twittert zijn mond voorbij'

Daarop kreeg Dewinter meteen van enkele van zijn volgers de opmerking dat hij daarmee, hetzij, impliciet, toegaf dat zijn 70-puntenplan racistisch was. Ook Peter Mertens, voorzitter van PVDA, maakte die redenering op zijn Facebookpagina:

"FDW twittert zijn mond voorbij. (a) hij geeft impliciet toe dat het 70-punten-programma racistisch is [Hof van Beroep heeft VB in 2004 ook veroordeeld voor "systematisch aanzetten tot haat en discriminatie"] (b) screening N-VA trekt blijkbaar op niets. Of juist wel (nog erger)? Eén van de auteurs van 70-punten-programma nu naar N-VA..."

Dewinter: 'Laat het Vlaams Belang wat meer Vlaams Blok zijn'

Op de VRT-radio sprak hij ook nog over de hete adem van de N-VA in de nek van zijn partij. Dewinter gaf toe het te betreuren dat sommigen de overstap maakten, maar wil naar eigen zeggen inhoudelijk niet toegeven aan de N-VA: "Laat het Vlaams Belang het Vlaams belang zijn, en wat meer het Vlaams Blok." Een uitspraak die doet denken aan wat hij ook zei na de veroordeling wegens racisme en de naamsverandering naar Vlaams Belang: "Het Vlaams Blok is dood, leve het Vlaams Blok."

Wienen (VB): 'Het 70-punteplan was noch extreem noch racistisch'

Ook Vlaams parlementslid Wim Wienen (VB) mengt zich in de discussie. Hij verwijst naar de uitspraak van De Wever dat racisten niet welkom zijn bij de N-VA. "Mooi zo, Bart. Eindelijk eens iemand van een andere partij die stelt dat het 'zeventigpuntenplan' van ons goede oude Vlaams Blok noch extreem noch racistisch was. Immers, Karim Van Overmeire staat op de derde plaats op de N-VA-gemeenteraadslijst in Aalst. En Karim heeft destijds flink aan dat werkstuk meegewerkt", aldus Wienen.

Dewinter in 2004: 'We gaan het veilig wegbergen... voor de toekomst'

Het 70-puntenplan, waarmee Dewinter het migrantenvraagstuk wilde aanpakken, heeft hem al meermaals in nauwe schoentjes gebracht. In 'Vlaamse choc', een reportage van Peter Boeckx uit 2004, zei Dewinter dat het een "symbool" was geworden, maar dat het wel "zijn verdienste heeft gehad". Hij borg het in de reportage weg, om het "te bewaren voor de toekomst". (Belga/SD)

Onze partners