Dewinter dient klacht in tegen Bourgeois voor discriminatie

15/12/11 om 17:38 - Bijgewerkt om 17:38

Aanleiding zijn verklaringen van Bourgeois dat het Vlaams personeelsstatuut bepaalt dat "we, als mensen met twee gelijktijdig aan de meet komen, dan zeggen dat de ondervertegenwoordigde groep bij een totaal gelijke beoordeling voorrang krijgt".

Dewinter dient klacht in tegen Bourgeois voor discriminatie

© Belga

Vlaams Belangfractieleider in het Vlaams parlement, Filip Dewinter, dient klacht in bij het parket en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) tegen Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois en de Vlaamse regering wegens discriminatie op basis van etnische afkomst.

Aanleiding zijn verklaringen van Bourgeois dat het Vlaams personeelsstatuut (VPS) bepaalt dat "we, als mensen met twee gelijktijdig aan de meet komen, dan zeggen dat de ondervertegenwoordigde groep bij een totaal gelijke beoordeling voorrang krijgt".

Etnische afkomst

"Etnische afkomst als criterium bij aanwerving is een vorm van anti-Vlaams racisme", vindt Dewinter. In de praktijk komt het erop neer dat indien een kandidaat uit een van de doelgroepen (allochtonen, vrouwen en gehandicapten) en een andere kandidaat even goed scoort bij de proeven, de kandidaat uit de doelgroep wordt aangeworven. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld een allochtoon prioritair wordt aangeworven. "Deze vorm van anti-Vlaamse discriminatie op basis van afkomst is onaanvaardbaar", aldus Filip Dewinter.

Hij dient dan ook klacht in bij het parket en het CGKR tegen minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois en de Vlaamse regering wegens discriminatie op basis van etnische afkomst. "De regeling komt erop neer dat Vlaamse sollicitanten worden achtergesteld tegenover allochtone sollicitanten. Dit is puur anti-Vlaams racisme", aldus de Vlaams Belanger. (Belga/INM)

Onze partners