Dewinter: 'De Wever danst naar de pijpen van de traditionele partijen'

22/10/12 om 21:53 - Bijgewerkt om 21:53

Filip Dewinter is niet opgezet met het feit dat zijn partij geen uitnodiging heeft gekregen van Bart De Wever voor de tweede gespreksronde over de Antwerpse coalitie.

Dewinter: 'De Wever danst naar de pijpen van de traditionele partijen'

© Belga

Vlaams Belang en PVDA+ zullen niet meer deelnemen aan de verkennende gesprekken met Antwerps informateur Bart De Wever. N-VA heeft de lijsttrekkers van de twee partijen geen uitnodiging bezorgd. Filip Dewinter (VB) reageert verontwaardigd, zijn PVDA+-tegenhanger Peter Mertens vindt de beslissing niet meer dan logisch.

"Terwijl De Wever en de N-VA zich officieel tegen het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang kanten, blijkt in de praktijk andermaal dat de N-VA het cordon strikt toepast", vindt Dewinter. "De Wever danst naar de pijpen van de traditionele partijen."

Volgens Dewinter had De Wever zijn opties beter langer opengehouden, aangezien er op het einde van de onderhandelingen mogelijk niets anders zou opzitten dan op een of andere manier met het Vlaams Belang

samen te werken. "De Wever wordt nu de gegijzelde van de traditionele partijen in het algemeen en links (SP.A en Groen) in het bijzonder", denkt hij.

Peter Mertens (PVDA+) had geen uitnodiging meer verwacht. "Wij hadden aangegeven dat we de financiering van de steden en gemeenten door Vlaanderen wilden herzien, maar ik had de indruk dat N-VA daar niet wil op ingaan", zegt hij. "Wij konden ons dus niet vinden in het kader waarbinnen de gesprekken over de financiële beleidsruimte zouden plaatsvinden." Mertens zegt ook niet ontgoocheld te zijn, aangezien PVDA+ sowieso al voor de oppositiebanken had gekozen.

Onze partners