Dewinter: '11 juli moet Vlaamse onafhankelijkheidsdag worden'

11/07/11 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Vlaams Belang heeft zijn Vlaamse onafhankelijkheidseis nog eens wat kracht bijgezet door op het balkon van het Antwerpse stadhuis de Belgische driekleur te verscheuren en een Vlaams Leeuw uit te hangen.

Dewinter: '11 juli moet Vlaamse onafhankelijkheidsdag worden'

© Belga

'11 juli moet de Vlaamse onafhankelijkheidsdag worden zoals de '4th of July' voor de Amerikanen Independence Day is', zei VB-kopstuk Filip Dewinter.

Hij vindt dat alle partijen die voor de Vlaamse onafhankelijkheid zijn een republikeins front moeten vormen, omdat België volgens hem niet werkt en ook nooit heeft gewerkt.

Dewinter riep Bart De Wever (N-VA) in zijn korte toespraak ook op om die Vlaamse onafhankelijkheid als stok achter de deur te gebruiken om Elio Di Rupo te dwingen in te gaan op de Vlaamse resoluties.

Vlaams Belang voerde eerder op de dag ook actie om van 11 juli een volwaardige en betaalde feestdag te maken voor alle Vlamingen. Wie in de Antwerpse districten de Vlaamse Leeuw had uithangen, kreeg daarom een geschenkpakket met daarin een Vlaams Leeuwvlag, -balpen, -sticker, -sleutelhanger en -ritssluiter. (Belga/SD)

Onze partners