Dewael smeedt kartel met CD&V in Tongeren

11/12/11 om 17:28 - Bijgewerkt om 17:28

Open VLD-kamerfractieleider Patrick Dewael vormt in Tongeren een kartel met CD&V. N-VA reageert smalend: 'Dewael heeft schrik van ons.'

Patrick Dewael (Open VLD) is al 18 jaar burgemeester in Tongeren. Hij wil daar nog graag 6 jaar bijdoen. Daarom zullen de liberalen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een kartel vormen met CD&V. Ook Groen! en onafhankelijke kandidaten zijn welkom om het "toekomstproject voor Tongeren" te steunen.

CD&V voerde 18 jaar oppositie tegen Dewael

Dewael zit in Tongeren in een coalitie met SP.A, maar die is blijkbaar niet welkom in zijn kartel. CD&V, dat al 18 jaar oppositie voert tegen Dewael, is wel welkom. Onder de slogan 'Tongeren.Nu' hebben beide partijen beslist om een kartel te vormen.

Patrick Dewael zal samen met An Christiaens, de jonge en beloftevolle CD&V-politica, de kartellijst trekken. "Gezien er erg veel overeenkomsten zijn in de toekomstvisie die wij en Open Vld voor Tongeren voor ogen hebben, willen we graag een positief totaalproject aan de kiezer presenteren", zegt An Christiaens.

CD&V: 'We vullen elkaar goed aan'

"Ook vanuit de oppositie hebben we goed kunnen samenwerken met Patrick Dewael en zijn team. We vullen elkaar goed aan. Zij hebben de bestuurservaring en hebben de voorbije jaren goede fundamenten gelegd. Wij kunnen daar vernieuwende en eigen CD&V-accenten aan toevoegen."

Dewael: 'Nieuwe mensen nodig voor ambitieus stadsproject'

Dewael vindt dat er over de partijgrenzen heen moet gekeken worden naar wat het beste is voor de inwoners van Tongeren. "Willen we de uitdagingen van morgen aanpakken, en dan is iedereen nodig die het goed meent met Tongeren", aldus Dewael. "Daarom willen we de positieve krachten in onze stad bundelen in een nieuw, ambitieus stadsproject. We gaan bewust op zoek naar nieuwe mensen met sprankelende ideeën.

Naar Tongenaren met een hart voor hun stad, dorp of wijk en die daarom verantwoordelijkheid willen opnemen, wars van traditionele partijpolitieke schema's. We leggen de lat hoog: wij gaan voor ecologische, sociale, culturele, economische en democratische vernieuwing."

N-VA: 'Dewael wil ten koste van alles zijn burgemeestersjerp veilig stellen'

N-VA, dat deze week nog federaal met Dewael in de clinch ging, reageert scherp op het kartel: "Dewael heeft duidelijk schrik van ons en wil door CD&V aan boord te halen ten koste van alles zijn burgemeesterssjerp veiligstellen", zegt Mark Vanherf, woordvoerder van N-VA Tongeren. "Het is trouwens niet democratisch dat de oppositie een jaar voor de verkiezingen al een akkoord met de meerderheid aankondigt. Dit krijgen ze nooit verkocht aan hun achterban." (Belga/EE)

Onze partners