Devos: ‘Filip kan proactieve rol spelen bij hervorming monarchie’

© Belga

‘Hoewel de regering op dit moment niet onderhandeld over de rol van de monarchie, hoeft de plotse troonswisseling het debat niet op de lange baan te schuiven. Filip kan zelf de handen uit de mouwen steken, aldus politicoloog Carl Devos.

Koning Albert II treedt naar alle waarschijnlijkheid af. “Het tijdstip van zijn mededeling is niet echt verassend. Als de koning nog langer had gewacht en zijn aftreden bijvoorbeeld pas in februari of maart had aankondigd, zaten we te dicht bij de verkiezingen van 2014”, zegt politicoloog Carl Devos.

Het is nog maaréén keer gebeurd dat een Belgische koning zelf aftreedt.”Het is nog afwachten hoe de procedure nu verder gaat evolueren.”

Volgens Devos is de heisa rond Delphine Boël niet de directe nekslag geweest voor de koning. “De vermoeidheid woog al langer op hem.”

‘Politiek kan geen tweede keer weigeren’

Tijdens de aanslepende regeringsonderhandelingen van 2010 zou de koning zijn ontslag al eens hebben aangeboden. De politiek kan geen tweede keer weigeren, klinkt het.

Op dit moment vindt er geen discussie plaats over de rol van de monarchie. De regering onderhandelde over de staatshervorming en de begroting. “Die discussie nu opstarten, zou te laat zijn, de verkiezingscampagne voor 2014 komt namelijk al stilaan op gang.”

‘Beetje hypocrisie komt debat ten goede’

Maar volgens Devos verliezen de republikeinen hun momentum daardoor niet per se. “Het is het eenvoudiger om over de rol van de koning in theorie te spreken: tijdens een tussenfase zonder er dus eigenlijk een koning op de troon zit. Dan speel je minder op de persoon. Al weet iedereen natuurlijk wel over wie het gaat en wie er klaar staat om de volgende koning van België te worden. Maar een beetje hypocrisie komt het debat ten goede.”

Het debat over de rol van het koningshuis opstarten als de nieuwe koning al op de troon zit, klinkt misschien moeilijker, maar volgens Devos hoeft dat niet meteen een probleem te vormen.

“Filip kan een proactieve rol spelen. Prins, dan koning, Filip kan het parlement sturen en laten weten welke rol hij ziet weggelegd voor zichzelf. De hervorming van de monarchie hoeft dus niet meteen op de lange baan worden geschoven. Filip kan zelf de handen uit de mouwen steken.” (SD/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content