Deur op een kier voor meerwaardebelasting? Open VLD stelt veto: 'Quasi onbespreekbaar'

19/04/17 om 23:50 - Bijgewerkt op 20/04/17 om 11:32

Bron: Belga

Hoewel hij een meerwaardebelasting op vermogen nog steeds weinig genegen is, liet Bart De Wever gisteren even uitschijnen dat hij dan toch bereid is over die belasting te onderhandelen. Kamerlid Peter Dedecker verduidelijkt vandaag 'dat het lang niet gezegd is dat zo'n belasting er komt. 'Quasi onbespreekbaar', klinkt het ook bij Open VLD.

Deur op een kier voor meerwaardebelasting? Open VLD stelt veto: 'Quasi onbespreekbaar'

© Belga

De CD&V beschouwt de meerwaardebelasting op vermogen als een voorwaarde om de vennootschapsbelasting te verlagen, maar N-VA heeft altijd de boot afgehouden. Woensdagavond stelde de Antwerpse burgemeester echter dat de N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. Dat kan ook over de meerwaardebelasting op vermogen, zo liet hij uitschijnen in Van Gils & Gasten.

'CD&V wil die meerwaardebelasting', zegt hij. 'Ook wij willen een pak dingen. Rond de tafel zullen we een compromis moeten vinden. Het idee van een rechtvaardige fiscaliteit is voor mij een legitiem idee. Ik denk dat veel mensen vinden dat het niet eerlijk is verdeeld. Ik denk ook dat oplossingen en hervormingen mogelijk zijn.'

'In het geven en nemen moet je ergens toe komen', gaat hij voort. 'Ik denk dat het kan. Maar hierover concrete dingen in een tv-studio zeggen, geeft morgen opnieuw ambras.'

Peeters: 'Positief signaal van De Wever'

"Ik vind het een positief signaal dat Bart De Wever wil spreken over een meerwaardebelasting. Ik denk dat dat bijdraagt aan een klimaat waarin zonder taboe over zaken kan worden gepraat." Dat zei CD&V-vicepremier Kris Peeters donderdagochtend op Radio 1.

CD&V beschouwt de meerwaardebelasting op vermogen als een voorwaarde om de vennootschapsbelasting te verlagen, maar N-VA heeft die boot tot nog toe afgehouden. Woensdagavond stelde de Bart De Wever echter dat de N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. "CD&V wil die meerwaardebelasting", zei hij in 'Van Gils & Gasten' op Eén. "Ook wij willen een pak dingen. Rond de tafel zullen we een compromis moeten vinden. Het idee van een rechtvaardige fiscaliteit is voor mij een legitiem idee. Ik denk dat veel mensen vinden dat het niet eerlijk is verdeeld. Ik denk ook dat oplossingen en hervormingen mogelijk zijn."

De uitspraken van de N-VA-voorzitter stemmen Kris Peeters hoopvol. "Er is een engagement genomen om tot de zomer hard te werken aan een aantal dossiers. Ik ga ervan uit dat de vennootschapsbelasting, de meerwaardebelasting en de activering van het spaargeld daar zeker op tafel komen", zei hij op Radio 1. "Ik denk dat we daar rustig in de schoot van de regering over kunnen praten. Laat ons dit nu in een positieve sfeer verder aanpakken."

Het meningsverschil met staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) behoort volgens Peeters tot het verleden. "The proof of the pudding is in the eating. We zullen in concrete en moeilijke dossiers moeten bewijzen dat we elkaar hebben gevonden."

De vicepremier gaf tot slot nog aan dat hij volop aan het verhuizen is naar Antwerpen, waar hij volgende week zijn campagne voor de lokale verkiezingen start. "Het bed en heel wat stoelen staan er al."

Open VLD: 'Meerwaardebelasting blijft 'quasi onbespreekbaar'

Een meerwaardebelasting op aandelen blijft "quasi onbespreekbaar" voor Open Vld. "Ons standpunt is ongewijzigd", zegt Kamerlid en specialist financiën Luk Van Biesen. "Nee, nee en nog eens nee", stelt Vlaams parlementslid en ondernemer Daniëlle Vanwesenbeeck.

CD&V beschouwt de meerwaardebelasting op vermogen als een voorwaarde om de vennootschapsbelasting te verlagen, maar N-VA heeft die boot tot nog toe afgehouden. Woensdagavond stelde Bart De Wever echter dat de N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageerde donderdagochtend positief op de opening van de N-VA-voorzitter. "Laat ons dit nu in een positieve sfeer verder aanpakken", zei hij.

Voor coalitiepartner Open Vld blijft de extra belasting echter een huizenhoog taboe. "Ik heb Bart De Wever gezien op Eén en de opening die hij maakte was toch bijzonder klein", zegt Luk Van Biesen. "Ik denk dat dit wordt uitvergroot."

Het standpunt van de partij blijft onveranderd. "Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie, op de kleine ondernemingen. Ik heb net de btw-aangifte van enkele kmo's verzorgd en heb gezien dat de kleine ondernemingen opleven", aldus fiscalist Van Biesen."Er zijn heel wat nieuwe starters. Gaan we nu tegen die mensen zeggen dat elke euro die ze uit hun zaak halen voortaan zwaar belast wordt?", vraagt hij zich af. "Als we het investeren in aandelen fiscaal aftrekbaar maken zijn er dingen mogelijk, maar laat ons eerlijk zijn: wij zijn resoluut tegenstander van een belasting op meerwaarde uit een zelfstandige activiteit."

Her en der wordt gefluisterd dat de opening van De Wever een goedmakertje is voor de uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir. "Dit is de onwaarschijnlijke pasmunt voor de crise van Zuhal", stelt Daniëlle Vanwesenbeeck.

Luk Van Biesen hoopt dat die these niet klopt. "Koehandel is natuurlijk niet nieuw in de politiek. Maar ik hoop dat het hier niet het geval is. Anders zou dat betekenen dat CD&V en N-VA opnieuw naar de CVP-staat afglijden", besluit hij.

Peter Dedecker: 'Anti-Vlaamse belasting'

Ook vanuit de eigen partij werden deze voormiddag de puntjes op de i gezet. Volgens N-VA-Kamerlid Peter Dedecker is het 'lang niet gezegd' dat die meerwaardebelasting er komt.

Lees meer over:

Onze partners