Paul Peters is de man die Madeleine Pulver een bom rond haar hals hing

Wie is de man die vorige week in Australië een bom (zoals later bleek een nepbom) rond de hals van de miljonairsdochter Madeleine Pulver hing? Wie zijn levensverhaal leest, zou nooit vermoeden dat de man die in de VS is gearresteerd, in staat is om deze misdaad te plegen.

Paul Douglas Peters, 50 jaar, geboren in Australië en opgegroeid in Hong Kong, was voorbestemd om een extreem succesvolle zakenman in Sydney of New York te worden. In plaats daarvan is hij gearresteerd als enige verdachte voor een misdrijf dat vorige week de wereld tien uur lang in de ban hield.

In één van de chiqueste villawijken in Sydney drong hij de villa van de miljonairsfamilie Pulver binnen en hing een bom aan een fietsslot rond de hals van de 18-jarige Madeleine Pulver. De politie en de ontmijningsdienst hadden 10 uur nodig om het tuig ‘onschadelijk’ te maken en ontdekten dan pas dat het om een nepbom ging.

Aan de nepbom was een brief met eisen bevestigd die ondertekend was met Dirk Struan, het hoofdpersonage uit een roman van James Clavell, een zakenman die over lijken gaat en die het leven van een concurrent wil verwoesten.

Verdachte

Peters was in Australië op het ogenblik van de feiten. Vijf dagen later vloog hij vandaaruit naar de Verenigde Staten. Toen hij op het vliegtuig stapte, was hij voor de Australische politie al de hoofdverdachte van het misdrijf waarvan Madeleine Pulver het slachtoffer werd. Peters werd gearresteerd in Kentucky door een team van Amerikaanse en twee Australische politie-agenten. Hij zit er nu in de cel te wachten op zijn uitlevering. De politie zegt dat niet verder gezocht wordt naar andere verdachten of medeplichtigen.

Voorbeeldige student

Paul Peters was een voorbeeldige student uit een voorbeeldige familie. Hij beleefde een zorgeloze jeugd in Hong Kong, waar zijn vader piloot was. Hij had zeker twee broers. Na een onopvallende doortocht op de middelbare school studeerde hij rechten en economie aan de Universiteit van Sydney, de absolute top in Australië. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Arthur Andersen, op dat ogenblik het belangrijkste zakenadvieskantoor in het land.

Eén van zijn toenmalige collega’s vertelde aan de Australische krant Daily Telegraph dat Peters toen al meer geïnteresseerd was in zelf deals afsluiten dan in het geven van advies. ‘Hij was liever zakenman dan adviseur.’

Zakenman

Eind jaren 80 bouwde Peters een carrière uit in het bankwezen. Vanaf dan speelden zijn activiteiten zich vaak op dezelfde locaties af als die van Bill Pulver, vader van Madeleine, één van de captains of industry van Australië en eigenaar van een spraaktechnologiebedrijf. Terwijl Peters in New York directeur was van de Connell Finance Company, was Pulver er baas van NetRatings. Ze werkten later nog op hetzelfde tijdstip in Tokio en in Sydney en Peters had een huis op enkele minuten van de vakantiewoning aan zee van de familie Pulver.

Contact

Toch is het onduidelijk of beide mannen ooit rechtstreeks met elkaar in contact zijn geweest of zaken met elkaar hebben gedaan. Australische media vinden voorlopig geen aanwijzingen voor een zakelijk conflict tussen multimiljonair Pulver en de man die zijn dochter met de dood bedreigde.

Bankroet

Omstreeks de periode van hun verblijf in New York, verliepen hun carrières in verschillende snelheden. Terwijl Pulver de jackpot won met de verkoop van NetRatings en in één klap rijk werd, ging het bergaf met Peters. De zakenbank die hij leidde ging bankroet en liet een put van een half miljard na. Hij zou toen ook zelf financieel in zeer zwaar weer terechtgekomen zijn.

Paul Peters is twee keer getrouwd en vader van drie dochters. Eén van hen zou even oud zijn als Madeleine Pulver, het meisje dat het slachtoffer werd van zijn bizarre misdaad.

Motief

De arrestatie van Paul Peters heeft nog niet veel duidelijkheid over het misdrijf verschaft. Er zijn nog altijd meer vragen dan antwoorden. Het is allerminst duidelijk welke mogelijke relatie de man had met zijn slachtoffer of wat het motief achter de feiten zou kunnen zijn. Peters zit in Kentucky in de cel. Hij wacht op de uitspraak van de rechtbank die moet oordelen over zijn uitlevering aan Australië. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content