'Derde VRT-kanaal is ongehoord in tijden van besparing' (Bart Tommelein)

09/01/12 om 17:28 - Bijgewerkt om 17:28

Het derde kanaal van de VRT start op 1 mei. Ketnet zal dan uitzenden op een apart kanaal.

'Derde VRT-kanaal is ongehoord in tijden van besparing' (Bart Tommelein)

© Belga

Het derde kanaal van de VRT start op 1 mei. Ketnet zal dan uitzenden op een apart kanaal. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt.

Met de nieuwe beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering kan de omroep over drie volwaardige tv-kanalen beschikken. Hierdoor kunnen Canvas en Ketnet op aparte kanalen uitzenden.

Ketnet wordt zo gevrijwaard van sportuitzendingen en andere uitzendingen op het tweede kanaal waardoor het kindernet in het verleden soms niet beschikbaar was.

'Hoeveel zal dat kosten?'

Oppositiepartij in het Vlaams Parlement Open VLD blijft gekant tegen het derde kanaal. "Ik blijf vragen hebben bij de financiële haalbaarheid en de wenselijkheid van dit kanaal", zegt Vlaams parlementslid Bart Tommelein. "De minister-president kondigt een besparingsoperatie aan en eens te meer doet de openbare omroep alsof haar neus bloedt".

Ook LDD-mediaspecialist in het Vlaams parlement Jurgen Verstrepen vindt dat de VRT veel te hard van stapel loopt. "Daar is nooit zelfs maar een haalbaarheidsstudie naar gedaan en bovendien kennen we het prijskaartje helemaal nog niet", hekelt hij. "Al van bij de start stel ik de vraag wie er zit te wachten op dat derde net, hoe dat concreet zal gebeuren en hoeveel dat zal kosten", reageert Verstrepen.

Tot 14 mei samen

Concreet: vanaf 1 mei zendt Ketnet uit op een apart kanaal. Ketnet blijft tot 14 mei ook op het vertrouwde, gedeelde kanaal met Canvas uitzenden, om de kijkers de kans te geven het nieuwe net te vinden. Vanaf 14 mei is het tweede net volledig beschikbaar voor Canvas.

De uitgebreide programmering van Ketnet, Canvas en het aanbod op het Ketnet-kanaal na 20.00 uur wordt later bekendgemaakt. De digitale kanalen Eén+, Ketnet+/Canvas+ blijven uiterlijk nog tot 1 mei 2012 ter beschikking. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners