Derde lijstplaats voor Eric Van Rompuy, Carl Devlies verlaat nationale politiek

07/01/14 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:52

CD&V-Kamerlid Carl Devlies komt niet op bij de komende verkiezingen. De voormalige staatssecretaris had gehoopt op de derde plek op de Kamerlijst, maar die is weggelegd voor Eric Van Rompuy. 'Een plek als lijstduwer zie ik niet zitten.'

Derde lijstplaats voor Eric Van Rompuy, Carl Devlies verlaat nationale politiek

© Belga

CD&V-Kamerlid en oud-staatssecretaris Carl Devlies zal niet opkomen bij de komende verkiezingen. Devlies had gehoopt op de derde plaats op de Vlaams-Brabantse Kamerlijst, maar trekt zijn conclusies nu de partijtop die aan Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy heeft aangeboden. Devlies kreeg nog de vraag om de lijst te duwen, maar daarvoor past hij.

Met zijn besluit komt minstens voorlopig een eind aan de nationale politieke carrière van Devlies, die elf jaar in de Kamer zetelde. Hij wil zich nu resoluut toeleggen op zijn schepenambt in Leuven, klinkt het.

Schepenambt

Concurrent Eric Van Rompuy moest noodgedwongen van de Vlaamse naar de Kamerlijst verkassen, omdat de partij hem niet op één lijst wilde met neef Peter. Toen Van Rompuy bekendmaakte dat de partijtop hem plaats drie had aangeboden, maakte Devlies duidelijk dat ook hij die ambitie nog niet had opgegeven.

Maar nu gooit hij toch de handdoek in de ring. Daardoor wordt meteen ook de stemming vermeden die dinsdagavond op het provinciaal bestuur gepland stond. Devlies is naar eigen zeggen niet teleurgesteld, omdat hij zich nu resoluut kan inzetten voor zijn Leuvens schepenambt. Al sluit hij een eventuele terugkeer naar de nationale politiek niet uit.

Lokaal of nationaal mandaat

In een mededeling maken Devlies en voorzitter Luc Haegemans van CD&V Regio Leuven enkele kanttekeningen bij het verloop van de hele zaak. Zo noemen ze het "opmerkelijk" dat enkel van de Leuvense kandidaten geëist werd vooraf aan een eventuele plaats op de modellijst een keuze te maken tussen een lokaal en een nationaal mandaat.

"Deze eis geldt niet voor CD&V-kandidaten van andere gemeenten in Vlaams-Brabant of Vlaanderen." Bovendien kon Devlies zijn Kamerzitje zeven jaar lang "efficiënt" combineren met zijn schepenambt, luidt het.

Het pollreglement van de partij laat sinds kort niet meer toe dat leden de volgorde van de kandidaten op de lijst wijzigen. Ze moeten zich beperken tot het goed- of afkeuren van de modellijst die de partijtop naar voren schoof.

Lijstduwer

"Geconfronteerd met al deze elementen" besliste Devlies niet op te komen. Ook de Vlaams-Brabantse lijst steunen als lijstduwer wil hij niet. Nochtans heeft de partij hem dat wel gevraagd.

"Een plek als lijstduwer is moeilijk als je kandidaat bent geweest voor een effectieve plaats, ook voor de campagnemedewerkers", zegt Devlies. "En bovendien zijn er goede kandidaten genoeg." (Belga/AVE)

Onze partners