Denk goed na over welk noodnummer u belt

20/04/12 om 10:19 - Bijgewerkt om 10:19

Welk noodnummer u belt wanneer u dringend een ambulance, politie of brandweer nodig hebt, maakt wel degelijk iets uit.

Denk goed na over welk noodnummer u belt

© Belga

Mensen in nood kunnen kiezen tussen de noodnummers 100, 101 en 112. Maar welk van de drie? Wie het verkeerde nummer intoetst, kan kostbare tijd verliezen, schrijft Het Nieuwsblad.

112: Europees noodnummer

Het is de bedoeling om alle noodoproepen snel en efficiënt via het nummer 112 te behandelen. Niet alleen in België, maar in alle 27 landen van de Europese Unie.

In afwachting echter moeten mensen in nood eerst nadenken welk nummer ze het best intoetsen, of snel naar de website surfen van Binnenlandse Zaken. Daar staat uitgelegd dat 112 het Europese noodnummer is.

Binnenlandse Zaken promoot dat Europees noodnummer in de eerste plaats bij reizigers in het buitenland.

101: politie

In eigen land liggen de zaken iets ingewikkelder. "Wie dringend medische hulp of de brandweer nodig heeft, kan evengoed naar 100 of 112 bellen", zegt Sofie Van Houtte van het Oost-Vlaamse hulpcentrum 100. "Maar wie dringend de politie wil laten komen, belt voorlopig beter níét naar 112, maar naar het oude nummer, 101." Wie toch 112 belt, moet immers worden doorgeschakeld naar een call taker van het nummer 101.

Dat kan tijd kosten, ondervond de bovenbuur van een computerwinkel in Sint-Genesius-Rode dinsdagnacht. Terwijl zij inbrekers aan het werk zag in de winkel, belde ze naar 112. Een minuut of zo later werd ze teruggebeld. Pas daarna werd de politie uitgestuurd. B ij aankomst waren de inbrekers weg. Hun inbraak had amper drie minuten geduurd. (Belga/TE)

Onze partners