Denderleeuw: Vlaams Belang steunt OCMW-voorzitterschap N-VA

07/01/13 om 18:38 - Bijgewerkt om 18:38

In Denderleeuw heeft het Vlaams Belang de kandidatuur van Koen D'Haenens (N-VA) voor het OCMW-voorzitterschap gesteund. SP.A en Open VLD betreuren dat daarmee het cordon sanitaire gebroken is.

Denderleeuw: Vlaams Belang steunt OCMW-voorzitterschap N-VA

© Belga

"Als Vlaams Belang zegt dat zij ons steunden, dan zal ik dat aannemen voor waar", reageert D'Haenens. Hij zegt wel de stemmen van VB niet nodig gehad te hebben. "In de gemeenteraad kreeg ik de meeste stemmen voor het voorzitterschap, bij gelijkheid van stemmen zou ik toch nog voorzitter geweest zijn."

N-VA had drie stemmen en CD&V twee. Met de steun van VB kreeg hij maandagavond zes stemmen tegen vijf.

"Wij van spa-Open en Open /VLD plus betreuren ten zeerste dat Denderleeuw de eerste gemeente in Vlaanderen is waar het cordon sanitaire bewust doorbroken werd", laat Elke De Greef (sp.a-Open) weten.

Laatste kans

Eerder op de dag waren CD&V en N-VA uit de "onderhandelingen van de laatste kans" gestapt. Vlaams Belang liet weten dat het CD&V en N-VA-kandidaten steunen bij de geheime stemming om de schepenen en gemeenteraadsvoorzitter aan te duiden.

"We moeten afwachten hoe dit gaat evolueren, maar de democratie in Denderleeuw is gegijzeld", stelde Jan De Nul (CD&V).

"We hadden minstens verwacht dat SP.A/Open en Open VLD/Plus met een concreet voorstel kwamen aandraven", zei Jan De Dier (N-VA). "Een vrijblijvende inhoudelijke nota werd ons zondagnamiddag nog bezorgd. Concrete toezeggingen vielen niet te noteren. Het voorstel om te komen tot een afspiegelingscollege, bestaande uit 6 partijen, is totaal onwerkbaar. Dit leidt onherroepelijk tot Aalsterse toestanden waar men binnen de kortste keren al bekvechtend over de straatkeien rolt".

Familiebandenm

De Nul zei dat burgemeester Jo Fonck (SP.A) zelfs zijn burgemeesterssjerp wilde afstaan, maar dat SP.A/Open het kartel Open VLD/Plus niet wilde lossen. "Blijkbaar gebeurt dit niet en wordt hij hierbij geholpen door de lokale Open VLD-voorzitter Arnold Eeman, tevens schoonvader van SP.A-schepen De Smet", aldus N-VA-voorzitter Koen D'Haenens. "Het is nu duidelijk dat het zich juridisch vastzetten door het ondertekenen van de voordrachtsakte, samen met familiale verankering tussen beide partijen, dat dit de lokale Open VLD zuur opbreekt".

Zowel CD&V als N-VA willen niet met SP.A besturen, omdat ze die de voorbije bestuursperiode "als zeer onbetrouwbare partner mochten ervaren." Een bemiddelingspoging van Herman De Croo liep op niets uit.

Afwachten

Vlaams Belang Denderleeuw maakte bekend dat het op de geheime stemming het blok CD&V/N-VA zou steunen. "We hebben dat altijd gezegd en zullen de daad bij het woord voegen", aldus lijsttrekker Kristof Slagmulder.

Slagmulder zegt dat er geen gesprekken zijn geweest tussen Vlaams Belang en CD&V/N-VA. "We zullen de stemming afwachten en zien hoe de situatie de komende dagen, weken en maanden zal evolueren. Maar ik hoop dat men na de stemming met ons rond de tafel zal zitten".

Gedoogsteun

Slagmulder zei dat hij in een bestuur wilde stappen. "Maar dan moeten de partijen het cordon naast zich neerleggen. Wij hebben daar niet om gevraagd. Waren we een andere partij geweest, dan was alles al lang in kannen en kruiken".

Vlaams Belang herhaalde gedoogsteun te willen leveren. "We zullen wel elk voorstel toetsen aan ons partijprogramma", aldus Slagmulder, die benadruktezich constructief te willen opstellen. "Denderleeuw heeft nood aan stabiliteit en we moeten nu terug vooruit. Wij willen daaraan meehelpen". (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners