Denderleeuw verklaart zichzelf onbestuurbaar: N-VA vreest buitenspel gezet te worden

Na een woelige zitting heeft de gemeenteraad van Denderleeuw met nipte meerderheid de gemeente onbestuurbaar verklaard. Gouverneur Jan Briers van Oost-Vlaanderen is nu aan zet.

De stemming in de gemeenteraad kwam er op voorstel van oppositiepartij SP.A-Open. Dertien van de 25 raadsleden vonden dat Denderleeuw inderdaad onbestuurbaar geworden was. De 4 verkozenen van CD&V, die officieel nog deel uitmaken van de meerderheid, stemden voor, samen met 8 leden van SP.A-open en 1 onafhankelijk raadslid (ex Open VLD Plus).

Coalitiepartner N-VA, die met Jan De Dier de burgemeester levert, stemde tegen. De derde coalitiepartner, Open VLD Plus, onthield zich. Oppositiepartij Vlaams Belang weigerde aan de stemming deel te nemen.

De vijf bladzijden tellende motivering van de nota over de onbestuurbaarheid omschreef burgemeester De Dier als “populistische afbraak”. “Hoe anders kan ik verklaren dat de aartsvijanden van de vorige bestuursperiode elkaar nu intensief opvrijen? Dit bevestigt eens te meer dat we de voorbije twee jaar hebben moeten samenwerken met mensen die geen verantwoordelijkheid nemen. Ik ben beschaamd dat ik met jullie heb moeten samenwerken en zal met heel veel plezier het vuur aan jullie schenen leggen.”

De Dier verwacht nu dat N-VA ui de boot zal vallen. Hij meent dat CD&V en SP.A zullen in zee gaan met elkaar. CD&V echter ontkent dat.

De onbestuurbaarheid wordt nu aan Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers meegedeeld en ook aan het Agentschap Binnenlands Bestuur.

‘Fraude!’

De gemeenteraadszitting verliep turbulent, met scherpe tussenkomsten en verwijten over allerlei lokale dossiers uit het heden en verleden, waarbij ook op de man werd gespeeld. Daarbij werd eerste schepen De Nul (CD&V) niet gespaard, onder meer met verwijzingen naar een fraude-onderzoek over een aanbestedingsdossier van zonnepanelen uit de vorige legislatuur. OCMW-voorzitter Koen D’Haenens (N-VA) verklaarde daarover dat hij “niet zal rusten voordat sommige leden van de gemeenteraad zich voor een rechtbank zullen verantwoorden”.

André Denys

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 balanceert Denderleeuw op de rand van de onbestuurbaarheid, nadat voorakkoorden en achterkamergesprekken, gegeven en gebroken woorden, hadden geleid tot onverwerkte spanningen.

De vroegere gouverneur van Oost-Vlaanderen, de op dat moment doodzieke André Denys, wist in januari 2013 nog een coalitie op de been te brengen, maar die kraakte aan alle kanten. Er ontstond een breuk tussen coalitiepartners N-VA en CD&V, die tijdens de vorige zitting van de gemeenteraad van die aard werd dat de CD&V afwezig bleef en er onvoldoende raadsleden aanwezig waren om geldig te kunnen vergaderen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content