Denderleeuw niet onbestuurbaar

Burgemeester Jan De Dier (N-VA) en eerste schepen Jan De Nul ((CD&V), in betere tijden © Belga

De Raad van State heeft geoordeeld dat niet aangetoond kan worden dat de gemeente Denderleeuw structureel onbestuurbaar zou zijn.

De Raad van State oordeelt dat “op het eerste gezicht” niet is aangetoond dat de gemeenteraad van Denderleeuw terecht de structurele onbestuurbaarheid van de gemeente heeft vastgesteld. De instelling meldt de schorsing van het raadsbesluit op haar website.

Verzoeningspoging

Op 3 november 2014 keurden oppositiepartij SP.A en een onafhankelijk raadslid, samen met coalitiepartij CD&V, een raadsbesluit goed dat de structurele onbestuurbaarheid moest vaststellen. N-VA, bij monde van burgemeester Jan De Dier, trok daarop naar de Raad van State.

Door die schorsing kan de gemeenteraad de procedure niet voortzetten om een nieuw schepencollege aan te duiden, wat op 5 februari werd opgestart. Het was overigens Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) die de gemeenteraad daartoe opdracht gaf, nadat Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers haar meldde dat een verzoeningspoging niet was gelukt.

“We hopen dat onze coalitiepartner CD&V op de één of andere manier tot de conclusie zal komen dat het ten opzichte van de Denderleeuwse bevolking belangrijk is om verantwoordelijkheid op te nemen”, zegt burgemeester De Dier. “We hopen dat de schorsing een teken mag zijn om verder te werken aan datgene waar we samen aan begonnen zijn.”

‘Politieke meerderheid is stuk’

Eerste schepen Jan De Nul (CD&V) kijkt daar anders tegenaan. “Het verslag van de gouverneur sprak boekdelen, deze politieke meerderheid is stuk”, klinkt het. De Nul wijst ook op een discrepantie tussen het wettelijk kader en de feiten. “Het schepencollege, dat alle wettelijke legitimiteit mist binnen de gemeenteraad aangezien die niet over een politieke meerderheid beschikt, blijft verder besturen.”

Volgens De Nul zet de Raad van State de procedure om tot een nieuw schepencollege te komen enkel op pauze, een mening die ook voormalig burgemeester Jo Fonck (SP.A) deelt. “De schorsing gaat terug naar een gemeenteraadsbesluit van 3 november en de situatie is nu anders”, zegt Fonck. “We verwijzen ook naar de visie van de gouverneur die op 8 december stelt dat de bemiddelingspoging mislukt is en de gemeente structureel onbestuurbaar is. Dat blijkt ook duidelijk uit de feiten.”

‘Schepenmandaten inleveren’

Als CD&V niet meer met de huidige coalitiepartner verder wil, dan moet de partij consequent zijn en al haar schepenmandaten inleveren, zegt Vlaams Belang Denderleeuw. Kopman Kristof Slagmulder vindt dat er “met onmiddellijke ingang” aan politiek moet gedaan worden. “Het politieke circus van de voorbije maanden heeft de Denderleeuwse belastingbetaler al handenvol geld gekost”, zegt hij. Donderdagavond gaat in Denderleeuw de maandelijkse gemeenteraad door, voorlopig laten CD&V en SP.A niet in hun kaarten kijken hoe het verder moet. Door de schorsing blijft de coalitie van CD&V, N-VA en Open VLD Plus besturen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content