Demotte pikt verwijt 'zakgeldfederalisme' niet

17/09/10 om 19:43 - Bijgewerkt om 19:43

Intussen zegt de burgemeester van Namen dat de Walen zich moeten voorbereiden op de splitsing van België.

Het ene gewest heeft niet meer verantwoordelijkheidszin dan het andere. Het getuigt van misprijzen voor de gewesten als men ervan uitgaat dan ze enkel zakgeld beheren. Dat heeft Waals minister-president Rudy Demotte (PS) zaterdag gezegd tijdens zijn toespraak naar aanleiding van de Waalse feesten.

Demotte reageerde op het verwijt van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die in het kader van de discussie over financiële responsabilisering van de deelstaten de Franstaligen donderdag had opgeroepen klare wijn te schenken.

'Is men al dan niet bereid af te stappen van het zakgeldfederalisme en te evolueren naar een cultuur van financiële verantwoordelijkheid?', zo vroeg De Wever zich af.

Volgens Demotte hebben de gewesten wel degelijk verantwoordelijkheidszin. Hij dat het Waals gewest vooral bezorgd is over de manier waarop het zijn bevoegdheden uitoefent ten dienste van de Walen.

Wallonië is volgens de minister-president bereid om meer bevoegdheden op zich te nemen als dat het resultaat is van een evenwichtig akkoord waarbij de drie gewesten zich ten volle kunnen ontplooien, met behoud van de interpersoonlijke solidariteit en zonder een deelstaat te verarmen.

Di Rupo: onderhandelen met zeven

In de marge van de receptie naar aanleiding van de Waalse feesten herhaalde PS-voorzitter Elio Di Rupo dat de onderhandelingen in het kader van de preformatie met zeven partijen moeten worden gevoerd en niet enkel tussen de PS en de N-VA.

Beide partijen hebben samen geen gewone meerderheid, laat staan een tweederdemeerderheid, aldus Di Rupo.

'Voorbereiden op splitsing'

Eerder op de dag had Jacques Etienne (CDH), de burgemeester van Namen, in zijn toespraak naar aanleiding van de Waalse feesten de Walen opgeroepen om zich voor te bereiden op de splitsing van België.

'Als de splitsing van België in de sterren geschreven staat, is dat niet het einde van de wereld', aldus Etienne. Hij vindt een splitsing niet wenselijk, maar meent dat de Walen geen schrik moeten hebben om hun lot in eigen handen te nemen.

Volgens de burgemeester van Namen is het tijd om de zaken te zeggen zoals ze zijn. 'Toegeven dat een scheiding mogelijk is, kan een huwelijk redden', aldus Etienne.

'Wallonië is de mooie naam van een mooi land, een inspiratiebron
voor kunstenaars. We hebben het recht om het te dragen als een vlag, om het te koesteren als een vaderland', aldus Etienne. Hij zette zich wel af van 'desastreus nationalisme dat een schande is
voor de mensheid'.

CDH-voorzitster Joëlle Milquet benadrukt dat Etienne niet het standpunt van de partij vertolkt. Eerder had ze hetzelfde gezegd ten aanzien van Jean-Jacques Viseur. De CDH-burgemeester van Charleroi had vrijdag gezegd dat de uitspraak van Jules Destrée, 'Sire, er zijn geen Belgen meer', meer dan ooit actueel is.

Onze partners