Demotte: "N-VA wil onderhandelingen bemoeilijken"

05/04/11 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

Volgens de Waalse minister-president heeft de N-VA de naamsverandering van de Franse Gemeenschap niet begrepen.

Demotte: "N-VA wil onderhandelingen bemoeilijken"

© Belga

Minister-president Rudy Demotte (PS) zegt dat de N-VA de naamsverandering van de Franse Gemeenschap naar 'Federatie Wallonië-Brussel' niet heeft begrepen. Hij beschuldigt de partij van Bart De Wever ervan alles als argument te gebruiken om de communautaire onderhandelingen te bemoeilijken.

De N-VA noemde de oprichting van de Federatie Wallonië-Brussel maandag een zeer zware provocatie. Volgens Kamerlid en ondervoorzitter Ben Weyts wanen de Franstaligen zich heer en meester over Brussel, maar zijn het de Vlamingen die verzocht worden om te betalen voor de herfinanciering van het gewest.

Demotte betreurt die houding. "De Franstalige partijen wilden opnieuw bevestigen dat Brussel een volwaardige en gelijke partner is, met wie de Walen een bevoorrecht partnerschap willen met respect voor haar statuut als regio," zegt hij in een mededeling.

"Wat N-VA beschouwt als een 'zware provocatie' is een nieuwe benaming van de Franse gemeenschap die de steeds groter wordende wil onderstreept om haar dubbele Brusselse en Waalse dimensie op gelijke voet te erkennen".

Volgens Demotte toont de houding van de N-VA aan dat ze "spijtig genoeg, bereid is alles als argument te gebruiken om de onderhandelingen te bemoeilijken".

Andere reacties Dinsdag haalde ook Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) zwaar uit naar de Federatie Wallonië-Brussel. "Separatisme in de derde graad," noemt ze die in een mededeling. "De Franstalige politieke partijen zijn al in het Nirvana van post-België aangekomen waarin Brussel en Wallonië een eigen federatie opmaken".

FDF-voorzitter Olivier Maingain noemde Federatie Wallonië-Brussel dinsdag op Bel RTL een "beschermingsschild" voor Brussel. "Het is goed dat de N-VA zich bewust wordt van het feit dat de Franstaligen zich willen laten respecteren. De Vlamingen moeten weten dat als ze een grote staatshervorming vragen, ze iets in ruil moeten geven", zei hij.

Jean-Luc Vanraes (Open VLD), Brussels minister van Financiën en Begroting, roept op tot kalmte en vraagt dat alle provocaties aan alle zijden van de taalgrens opgeborgen worden.

Onze partners