Delphine Boël sleept kinderen koning Albert voor de rechter

17/06/13 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Delphine Boël wil via gerechtelijke weg erkend worden als dochter van koning Albert. Ze vraagt daarvoor een DNA-test aan de rechtbank.

Delphine Boël sleept kinderen koning Albert voor de rechter

© Belga

Delphine Boël wil erkend worden als dochter van koning Albert. Ze stapt daarvoor naar de rechtbank van eerste aanleg en vraagt een DNA-test. Een vergelijkende DNA-test tussen haarzelf en kroonprins Filip moet het bewijs leveren dat ze wel degelijk een dochter is van koning Albert.

Boël roept zowel Filip, Astrid en Albert als haar wettige vader Jacques Boël op als getuigen. Die laatste heeft haar onterfd. Laurent wordt niet gedagvaard. De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft zich vanochtend tijdens een inleidende zitting over de zaak gebogen. Het is juridisch onmogelijk om de koning voor de rechter te dagen. Toch heeft Boël ook tegen de vorst een klacht ingediend.

DNA-test

'Ik ben het kotsbeu. Het is degoutant. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan,' liet Boël zich enkele maanden geleden nog ontvallen in Franstalige media. Vandaag daagt ze prins Filip voor de rechtbank omdat de koning haar niet wil ontvangen. Een DNA-test moet bewijzen dat ze de zus van Filip en dus de dochter van Albert is.

Boël meent dat ze dezelfde rechten heeft als de andere kinderen van de koning. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geeft natuurlijke kinderen dezelfde rechten als wettelijke kinderen.

Papier-maché

Het is niet duidelijk wat de beweegredenen van Boël zijn om alsnog een erkenning als dochter van koning Albert af te dwingen. Delphine Boël stapte jaren geleden zelf met haar verhaal naar buiten. Ze hield lange tijd vol dat het haar niet te doen was om deel uit te maken van de koninklijke familie of om een erfenis. Dat de Belgen wisten dat koning Albert een buitenechtelijke dochter had, was voor haar voldoende.

Ze verdiende haar brood als beeldende kunstenares. Haar beelden van papier-maché hadden altijd de Belgische driekleur en haar koninklijke komaf als onderwerp.

Ze ergerde zich dood aan het feit dat de koning niet gewoon toegaf dat hij haar vader was en ze vroeg herhaaldelijk om hem eens te zien, maar koning Albert heeft dat altijd geweigerd. Het is allicht die weigering die Boël ertoe heeft aangezet om een DNA-test te eisen en de koning voor de rechter te slepen. (EE)

Onze partners