Delcroix: 'Procedures niet gerespecteerd wegens tijdsdruk'

17/01/13 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Commissaris-generaal voor de Expo's Leo Delcroix benadrukt dat de boekhouding van het Belgisch paviljoen op de wereldexpo in Shanghai "correct was en volgens de Chinese wetgeving tot stand gekomen is".

Delcroix: 'Procedures niet gerespecteerd wegens tijdsdruk'

© Belga

Het Rekenhof heeft in zijn jongste blunderboek heel wat kritiek op de manier waarop Delcroix en zijn team het Belgisch paviljoen op de wereldexpo in 2010 georganiseerd heeft. Er werden zoveel regels met de voeten getreden dat een controle van financiën gewoon onmogelijk was, luidt het.

In een reactie erkent Delcroix dat de audit "diverse zwakke plekken" heeft aangetoond. Het commissariaat-generaal beklemtoont dat ze haar volledige medewerking verleende aan de doorlichting en belooft de aanbevelingen mee te nemen naar de toekomst, om de voorbereidingen voortaan "meer transparant en accuraat te laten verlopen".

Volgens de Chinese wetgeving en normen

"Niettemin zijn meerdere aanbevelingen niet zaligmakend", klinkt het. "De voorbereiding van een Expo op meer dan 10.000 km van Brussel, in totaal andere wetgevende, culturele, juridische en economische omgeving moeilijk combineerbaar met de traditionele werkwijzen van bestuur en controle in de thuisbasis."

Delcroix en zijn commissariaat noemen het "begrijpelijk" dat de controle door het Rekenhof erg bemoeilijkt werd doordat de volledige boekhouding in Shanghai geschiedde en dus net als de controle daarop volgens de Chinese wetgeving en normen. Maar de boekhouding was wel degelijk "correct", klinkt het. "Het is niet zo dat het onoverzichtelijk was omdat men het niet begrijpt".

Tijdsdruk

Bovendien kwam Delcroix pas in 2008 aan het roer, terwijl het commissariaat voor Shanghai al in 2006 was opgericht. Delcroix moest dus "op anderhalf jaar realiseren wat normaliter in vier jaar moest worden tot stand gebracht". "Dat dit gevolgen heeft inzake het respecteren van de procedures, is het gezond verstand zelve", klinkt het. Het paviljoen moest immers tegen eind april 2010 afgewerkt zijn. "Uitstel was onmogelijk. First things first."

Dat de geldstromen buiten een begrotingsfonds verliepen, noemt het commissariaat-generaal ook "terecht", "omdat een dergelijk fonds een krachtdadig en efficiënt optreden onmogelijk maakt". Ook het Rekenhof zelf erkent dat te strikte budgettaire voorschriften het succes van een expo kunnen belemmeren, merkt het commissariaat nog fijntjes op.

Fier op gepresteerde werk

Delcroix en zijn commissariaat beklemtonen dat ze "fier zijn op het gepresteerde werk". De Belgische aanwezigheid op de Expo in Shanghai was "de meest succesrijke sinds vijftig jaar met een uniek positief financieel saldo van 7,3 miljoen euro".

Tot slot merken ze nog op dat iedere opmerking van het Rekenhof een antwoord kreeg. Bovendien zijn er nog contacten met de FOD Financiën om "situaties recht te trekken die al vijf decennia bestonden en beslist werden door voorgaande voogdijministers". (Belga/TE)

Onze partners