Delcour: ‘Geloofwaardigheid België bedreigd’

© Belga

Generaal Charles-Henri Delcour, de grote baas van het leger, zegt dat de geloofwaardigheid van België bij de NAVO een knauw dreigt te krijgen als Defensie dit jaar de aankoop van uitrusting voor het leger niet hervat.

“Op voorwaarde dat de noodzakelijke interne transfers worden goedgekeurd, zou de begroting 2012 (een begroting van 2,732 miljard euro, 158 miljoen euro minder dan in 2009) uitvoerbaar kunnen zijn”, zo staat in een nota aan korpscommandanten die het nieuwsagentschap Belga kon inkijken.

Investeringsplan

“Het heropstarten van de wederuitrusting zal het struikelblok blijven: er zal snel een investeringsplan moeten worden goedgekeurd en de uitvoering ervan zal de gewenste politieke steun moeten krijgen” van de regering, aldus Delcour. “Dat is belangrijk, want onze geloofwaardigheid, zowel op nationaal vlak als bij de NAVO, zou in het gedrang komen als er in 2012 geen enkele nieuwe investering op stapel zou worden gezet”, luidt het nog.

De generaal voegt zelf wel nog toe dat dergelijk investeringsplan “meer dan bescheiden zal zijn, gelet op de financiële vooruitzichten van België”, en dat het leger het “verschillende jaren zal moeten rooien met het bestaande materieelpatrimonium”.

Plan De Crem

Verder staat in de nota ook dat het plan “voltooiing van de transformatie” van het Belgische leger, dat begin 2010 werd goedgekeurd door de regering, al grotendeels is uitgevoerd. Zo is driekwart van de geplande kazernesluitingen gerealiseerd.

Negentien van de 26 kwartieren die volgens het “plan-De Crem” (naar minister van Defensie Pieter De Crem, nvdr) de deuren moeten sluiten, zijn al verlaten. Voorts zijn al zeventien op negentien eenheden ontbonden, of 89,5 procent, zo staat in de nota die gedateerd is op 18 januari. Bijna de helft – zes van dertien – van de te verhuizen eenheden is verplaatst en de grote meerderheid van de meer dan 15.000 voorziene individuele mutaties van militairen heeft plaatsgevonden.

“In 2012 zal onze uitdaging erin bestaan de uitvoering van het plan op serene wijze voort te zetten, met inachtneming van de planning, en daarbij te werken aan de verlenging ervan om de nieuwe doelstellingen te bereiken die in het regeerakkoord zijn vastgelegd”, aldus Delcour. Dat regeerakkoord schrijft een nieuwe personeelsvermindering voor. Het leger moet tegen 2015 nog bestaan uit 32.000 mensen (30.000 militairen en 2.000 burgers), tegen circa 33.800 op 1 januari. Minister De Crem heeft al gezegd dat die afbouw zal gebeuren “zonder gedwongen vertrek”. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content