Dehaene pleitte voor een indexsprong. N-VA ook. Volgt CD&V in deze ‘Jean-Luc’ campagne?

Jean-Luc Dehaene © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Terwijl de CD&V campagne voert op zijn Jean-Lucs, is er één campagnevoorstel waar N-VA alvast meer op de lijn van Dehaene lijkt te zitten dan zijn eigen partij.

‘Met zin voor compromis en respect. Op zijn Jean-Lucs.’ Zo pakt CD&V de rest van de campagne aan nadat de christendemocraten alle campagne-activiteiten drie dagen stil hadden gelegd uit respect voor het overlijden van hun boegbeeld.

‘Wij voeren vanaf nu campagne op zijn Jean-Lucs, zonder conflicten, stap voor stap,’ zei Vlaams minister-president Kris Peeters. De CD&V gaat ervan uit dat ook de andere partijen het de laatste dagen voor de verkiezingen wat rustiger aan gaan doen, na de dood van Dehaene.

Politicoloog Seppe Verheyen verwacht dat dit vooral in het voordeel van CD&V en in het nadeel van N-VA zal uitdraaien. In het weekend dat we naar de stembus moeten, zullen de kranten volstaan met foto’s en verslagen over de begrafenis van Dehaene, wat vooral twijfelende kiezers die de overstap maakten van CD&V naar N-VA op het laatste nippertje terug naar CD&V doet grijpen.

Als CD&V de rest van de campagne in het teken stelt van lichtend voorbeeld Jean-Luc Dehaene, betekent dit dan ook dat de partij gewonnen is voor een indexsprong? In deze campagne werd de indexsprong voorgesteld door N-VA. Ook de CD&V liet in de aanloop naar de verkiezingen geen gelegenheid onbenut om N-VA af te schilderen als een a-sociale partij die maatregelen neemt die vooral werkenden zullen treffen.

Het was wel Jean-Luc Dehaene die al voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 pleitte voor een indexsprong. In een interview met De Standaard op 23 juni 20012 zegt Dehaene dat de regering onmiddellijk na de gemeenteraadsverkiezingen ‘snel en radicaal’ moet ingrijpen.

Dehaene, die in de jaren tachtig als minister van Sociale Zaken meewerkte aan drie indexsprongen onder Wilfried Martens, had er wel begrip voor dat een dergelijke gevoelige maatregel niet nog voor de verkiezingen kon worden doorgevoerd, maar vond een indexsprong wel noodzakelijk om de begroting weer gezond te maken.

In januari 2012 lieten ook CD&V-kopstukken Steven Vanackere en Kris Peeters al eens een ballonnetje op over een indexsprong en in oktober 2013 deed kamerfractieleider Raf Terwingen hetzelfde. De partij werd daarbij telkens fors teruggefloten door de PS.

In deze campagne heeft CD&V het niet gehad over een indexsprong. De partij wil de begroting op orde krijgen met 3 miljard extra inkomsten uit btw, accijnzen en het schrappen van belastingaftrekken.

N-VA pakt wel uit met een indexsprong. In het Kiescafé op Radio 1 verwees N-VA-voorzitter Bart De Wever naar Dehaene als een premier die het land leidde in een periode dat de regering nog sociaal-economische maatregelen durfde nemen. ‘Hij heeft drie indexsprongen mee mogelijk gemaakt en zo ons land uit de crisis gehaald.’

Of hoe N-VA in volle campagne op dit punt alvast meer op dezelfde lijn van Dehaene lijkt te zitten als zijn eigen partij.

Partner Content