Dehaene: 'Illusie dat debat over bonussen in België kan opgelost worden'

15/05/12 om 21:43 - Bijgewerkt om 21:43

Een maatschappelijk debat over bonussen is nodig, maar het zou een "illusie" zijn om te denken dat men die kwestie op Belgisch niveau zou kunnen oplossen, zegt Jean-Luc Dehaene.

Dehaene: 'Illusie dat debat over bonussen in België kan opgelost worden'

© Sigfrid Eggers

Een maatschappelijk debat over bonussen is nodig, maar het zou een "illusie" zijn om te denken dat men die kwestie op Belgisch niveau zou kunnen oplossen. Als men in België bijvoorbeeld de bonussen bij AB Inbev wettelijk aan banden zou willen leggen, dan zou de biergroep wellicht niet lang haar hoofdzetel in België houden. Dat heeft ex-premier Jean-Luc Dehaene in het Canvasprogramma "Terzake" gezegd.

Dehaene stoort zich aan de manier waarop het debat over de "bonus" van 133 miljoen euro van Inbev-topman Carlos Brito gevoerd wordt. Dehaene wijst erop dat het ging om "aandelenopties" en niet om een vorm van variabele verloning die een kost is voor het bedrijf zelf.

Dat er een maatschappelijk debat wordt gevoerd over de hoogte van de bonussen, is volgens Dehaene normaal. "Maar men moet niet de illusie hebben dat men dat debat in België gaat oplossen", klonk het.

Dat Dehaene zelf op de korrel is genomen voor zijn aandelenopties bij AB Inbev, noemde hij "populisme". "Men pakt mij eruit omdat ik politieker (sic.) ben en omdat ik bekend ben. Nogmaals, het gaat om aandelenopties en iedereen die op hetzelfde moment aandelen heeft gekocht, heeft er evenveel bij gewonnen", aldus Dehaene. (Belga/SD)Lees meer over:

Onze partners