'Degoutant en ranzig voorstel' Vlaams Belang over weesgeneesmiddelen

02/05/13 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

In de Kamer is met verontwaardiging gereageerd op een voorstel van Vlaams Belang om het geld voor dure weesgeneesmiddelen weg te halen bij de dringende medische hulp voor asielzoekers. 'Degoutant en ranzig,' waren de reacties in het halfrond.

Farmareus Alexion was in de Kamer kop van jut tijdens het plenaire debat over de terugbetaling van het zeer dure medicijn Soliris. Verschillende partijen steunden minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx in haar pogingen om een (iets) gunstigere prijs te bekomen.

Een alternatief voorstel van kersvers Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas botste vooral op ongeloof en verzet.

Vanuit verschillende hoeken kwamen vragen over de toestand van de 7-jarige Viktor uit Aalst. Voor zijn zeldzame nierziekte aHUS helpt enkel Soliris, maar de behandeling kost maandelijks 18.000 euro.

Minister Onkelinx wees opnieuw op het negatieve advies van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen, maar hamerde vooral op de weerspannige houding van farmareus Alexion. Die weigert zelfs maar het gesprek aan te gaan over een tegemoetkoming. Nochtans stemmen heel wat producenten van zogenaamde 'weesgeneesmiddelen' wel in met een gedeelde inspanning. Bovendien maakt Alexion jaarlijks "enorme winsten" met Soliris, aldus Onkelinx.

De PS-minister bevestigde dat ze nog contacten zal hebben met de firma. Verschillende parlementsleden drukten haar daarbij op het hart zich "niet te laten chanteren". "We kunnen niet aanvaarden dat firma's ouders voor de keuze stellen", hekelde sp.a-Kamerlid Maya

Detiège. "Het kan niet dat een bedrijf weigert om tot een overeenkomst te komen", vond ook Nathalie Muylle (CD&V).

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt riep dan weer op de kwestie aan te grijpen om meteen de hele werking van de farmaceutische sector te herbekijken. Dat de waarde van de aandelen van het bedrijf sinds de goedkeuring van het medicijn "met zeshonderd procent stegen", spreekt voor hem boekdelen.

Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas lokte dan weer vooral verontwaardiging uit, door te pleiten om de dure geneesmiddelen terug te betalen door het geld weg te halen bij de dringende medische hulp voor asielzoekers. "Dringend is niet levensnoodzakelijk", stelde ze. "Degoutant", "ranzig", reageerde de rest van het halfrond.

Een Europese aanpak leek de andere partijen dan weer wel een te bewandelen weg. "U moet daarbij de lead nemen, want na Viktor zullen er nog volgen", drukte Muylle minister Onkelinx daarbij nog op het hart. (Belga/EE)

Onze partners