Defensieminister Steven Vandeput ontmoet donderdag nieuwe Franse collega

Steven Vandeput © Belga

Florence Parly zal haar Belgische ambtgenoot Steven Vandeput op 29 juni ontmoeten om samen te zitten over een strategisch partnerschap met België. Dat heeft ze gemeld in een persbericht.

De nieuwe Franse minister van Defensie Florence Parly heeft vrijdag tevreden gereageerd op de beslissing van de Belgische regering een dag eerder om onderhandelingen met Frankrijk aan te gaan voor een strategisch partnerschap tussen beide landen op het gebied van landmacht.

‘Het partnerschap heeft betrekking op de aankoop van verschillende soorten materieel (oorlogsvoertuigen, gesofisticeerde communicatiesystemen,…), maar ook op gezamenlijke taken rond het operationele, vorming, onderhoud en infrastructuur’, luidt het in het persbericht.

De Belgische federale ministerraad zette donderdag het licht op groen voor de aankoop van meer dan vierhonderd gevechtsvoertuigen voor het Belgische leger. Tussen 2025 en 2030 komen er 60 mediane gevechtsvoertuigen van het type ‘Jaguar’ en 417 lichte gevechtsvoertuigen van het type ‘Griffon’.

Ze zullen de huidige Piranha- en Dingo-gevechtsvoertuigen vervangen. Voor de aankoop zal Brussel dus een partnerschap sluiten met Frankrijk, waar het leger dezelfde voertuigen zal aankopen.

Partner Content