'Defensiebeleid De Crem is ondoordacht en mislukt'

08/11/12 om 18:47 - Bijgewerkt om 18:47

Een intern rapport maakt brandhout van het beleid van minister van Defensie Pieter De Crem. De minister zelf is niet onder de indruk van het rapport.

'Defensiebeleid De Crem is ondoordacht en mislukt'

© Belga

De fundamenten van het Belgisch leger zijn ongezond en het beleid van minister van Defensie Pieter De Crem is ondoordacht en mislukt. Dat blijkt uit een intern rapport dat Radio 1 kon inkijken. "De verschrompeling van het leger kan niet meer worden gestopt, het point of no return is al een tijdje overschreden", stelt het document.

Hogere officieren kritisch voor Belgische krijgsmacht Het rapport werd opgesteld door hogere officieren voor de Defensiestaf en is niet mals. Zo kampt Defensie met een acuut personeelstekort dat exponentieel toeneemt: "Gevechtseenheden zijn onderbemand en de tekorten zijn onwerkbaar hoog. De vooruitzichten zijn dramatisch, de getalsterkte is in vrije val."

Ook de staat van het bestaande militaire materieel is bedroevend volgens het rapport. "Bepaalde landeenheden zijn qua vuurkracht terug op een niveau van tijdens de Koreaanse oorlog." Het beschikbare materieel wordt tot op de draad versleten, "de levensduur vaak met spuug, plaktouw en bricolage verlengd".

Kostenplaatje Het document is ook scherp voor betwiste dure aankopen, zoals de nieuwe helikopters die de oude Sea Kings vervangen, "dat komt op hetzelfde neer als om de hoek naar de kruidenier gaan met een Rolls-Royce".

Volgens het rapport worden alle grote kerninvesteringen, zoals in vliegtuigen of schepen, uitgesteld. Tegen 2020 veroorzaakt dat een golfeffect aan kosten "zo groot dat het schip van Defensie die golf

niet meester zal kunnen".

De Crem: 'Oneens met de inhoud'

Minister van Defensie Pieter De Crem heeft geen probleem met het kritische legerrapport van enkele hoge legerofficieren. Maar hij ontkent dat het leger "op drift" is. Volgens De Crem is de nota geschreven "met driftige pennen vanuit een soort bunkergevoel" en wordt er "terminologie uit de 20ste eeuw" gebruikt.

De Crem zegt dat hij er geen probleem mee heeft dat de nota publiek wordt gemaakt. Maar hij is het niet eens met de inhoud ervan. "Het leger is fundamenteel hervormd. De fundamenten van het leger zijn verlegd en de marsrichting is veranderd", klonk het.

Dat er kritiek is op de verminderde "vuurkracht", noemt De Crem een bewijs dat de nota is opgesteld vanuit een verouderde visie op defensie. "Dit rapport is geschreven in Koude Oorlog-stijl", aldus De Crem.

De minister zegt dat hij op basis van de gebruikte terminologie een idee heeft "uit welke hoek" het rapport komt. Maar hij roept de auteurs van het rapport toch op zich bekend te maken en naast hun analyse ook hun oplossingen aan hem te bezorgen. "Ze kunnen zich melden in de Lambermontstraat 8", dixit De Crem. (Belga/INM)

Onze partners