Defensie zal het aantal ingezette militairen volgende week verdubbelen

17/01/15 om 13:12 - Bijgewerkt om 16:17

Bron: Knack

Momenteel heeft België 150 militairen ingezet om cruciale punten in ons land te bewaken waaronder de Joodse buurt en de Diamantenwijk in Antwerpen en het Joodse museum in Brussel. Dat aantal zal volgende week verdubbelen.

Defensie zal het aantal ingezette militairen volgende week verdubbelen

© BELGA

Sinds zaterdagochtend heeft de Belgische regering 150 militairen ingezet om enkele gevoelige sites te beschermen tegen mogelijke terreuraanslagen. De militairen zijn afkomstig van het bataljon Ardense Jagers en het derde bataljon para's. De ministerie van Defensie wil het aantal soldaten in de loop van volgende week verdubbelen.

"We zijn gestart met 150 manschappen. Dat is het equivalent van een militaire compagnie. Dit aantal zal evolueren naar twee volledige compagnies", verklaart minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

"Getraind om te beschermen"

De militairen zijn belast met beschermings- en bewakingsopdrachten op een zeker aantal strategische plaatsen, zoals ambassades (onder meer van de Verenigde Staten en Israël), installaties van de Belgische regering en joodse instellingen

Om 07.00 uur werden de aangeduide punten door militairen bemand, aldus luitenant-generaal Marc Compernol, de chef operaties en de nummer twee van het leger.

Onze mensen zijn getraind om gevoelige punten te beschermen", vertelt generaal Gerard Van Caelenberge, de chef Defensie, die onder meer verwees naar voorbije en nog lopende missies in Afghanistan in Mali.

"Wat verschilt, is dat alles zeer snel is verlopen. De militairen opereren deze keer in een niet gebruikelijke omgeving - het Belgische grondgebied - en onder het bevel van de politie, dus in een commandoketen en onder een specifieke controle", aldus de militaire chef van het leger.

"Tevreden met de komst"

In Antwerpen beschermen de militairen onder andere de Joodse buurt en de Diamantwijk, maar zouden er louter stationaire opdrachten vervullen. Ze mogen met andere woorden niet in de buurt patrouilleren. De militairen werken dan ook onder toezicht van de lokale politie.

De Antwerpse politie is tevreden met de ondersteuning van het leger. "Met de komst van de militaire kunnen wij andere taken van het bedreigingsniveau 3 op ons nemen. Daarenboven kunnen wij verder werk maken van de criminaliteitsbestrijding", vertelt Sven Lommaert van de Antwerpse politie in het VTM Nieuws.

Antwerpen zal in totaal 50 para's mogen inzetten, maar hoeveel militairen er zaterdag precies al worden ingezet, op welke locaties dat allemaal gebeurt en andere operationele informatie wil burgemeester Bart De Wever (N-VA) vooralsnog niet kwijt.

Bewaking Joods museum in Brussel

Ook voor het Joods museum in Brussel staan sinds zaterdagochtend zes militairen. Dat meldt directeur Philippe Blondin. In het museum kwamen in mei bij een aanslag vier mensen om het leven. Daarnaast heeft het leger militairen ingezet aan de Israëlische ambassade.

In totaal kunnen driehonderd militairen ingezet worden. In Antwerpen en Brussel bewaken militairen momenteel al strategische plaatsen, maar ze kunnen ook ingezet worden in onder meer Verviers.

De ontplooiing werd mogelijk door de goedkeuring van een samenwerkingsprotocol tussen de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken en het ministerie van Defensie, dat vannacht door de regering werd goedgekeurd, preciseerde minister Vandeput. (Belga/NS)

Onze partners