Defensie ruilt 'Belgische Air Force One' binnenkort in voor meer bescheiden model

09/04/14 om 10:47 - Bijgewerkt om 10:47

Het Belgische leger maakt zich klaar om zijn nieuwe transportvliegtuig in gebruik te nemen. De Airbus A321, is kleiner en vooral goedkoper dan de huidige A330.

Defensie ruilt 'Belgische Air Force One' binnenkort in voor meer bescheiden model

Pieter De Crem in 2009 bij de Airbus A330 © Belga

Het vliegtuig zal 'rond 15 april' in dienst worden genomen, zo vernam Belga op het ministerie van Defensie. De huidige A330 werd sinds 2009 geleased bij de Portugese luchtvaartmaatschappij Hi Fly, maar werd te duur. De opvolger wordt bij dezelfde maatschappij geleased, maar zou 1,5 miljoen euro minder kosten per jaar, zo zei minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) eerder al.

Keerzijde van de medaille

De mindere prestaties van de A321 vormen de keerzijde van de medaille, luidt het in militaire kringen. Zo heeft het toestel een kleinere actieradius (van 3.500 kilometer, tegenover het dubbele voor de A330), waardoor het bijvoorbeeld niet langer mogelijk is in één ruk naar Kinshasa te vliegen. Het toestel heeft ook plaats voor minder passagiers (176 à 200) en kan minder vracht vervoeren (5-6 ton tegenover 40 ton nu).

'Belgische Air Force One'

De Airbus A330 werd door N-VA smalend 'Belgische Air Force One' genoemd omdat het toestel de afgelopen jaren per vlucht met gemiddeld 39 passagiers is opgestegen terwijl er plaats is voor 263 passagiers. Pieter De Crem was het niet eens met de kritiek van N-VA omdat de berekening bijvoorbeeld geen rekening hield met de oefen- en opleidingsvluchten, waarbij sowieso geen passagiers meevliegen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners