Defensie over bedreiging Belgische soldaten door IS: 'Niet toegeven aan angst en terreur'

28/09/16 om 05:36 - Bijgewerkt om 10:45

Een berucht IS-kopstuk heeft namen en foto's van Belgische militairen verspreid. "Een opdracht voor mijn broeders in België" vermeldt Rachid Kassim erbij. Uit zijn mond is dat een duidelijke oproep tot terreur tegen de soldaten. Het ministerie van Defensie heeft al maatregelen genomen.

Defensie over bedreiging Belgische soldaten door IS: 'Niet toegeven aan angst en terreur'

Rachid Kassim in een propagandavideo van IS © AFP

Dat uitgerekend die Kassim de foto's heeft gepost - telkens met de volledige naam en vaak ook met de woonplaats van de betrokkene - maakt leger en veiligheidsdiensten dan ook bijzonder ongerust. Leger en gerecht nemen de dreiging zeer serieus, schrijft Het Laatste Nieuws.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wijst erop dat er al eerder veiligheidsmaatregelen zijn genomen (waarover niet kan worden gecommuniceerd) en dat de militairen consignes hebben gekregen over het gebruik van sociale media. Zo zijn ze Facebookpagina's van de betrokkenen al aangepast na spoedveiligheidsbriefings gisterenochtend.

Tegelijk zegt Vandeput 'dat we niet mogen toegeven aan de angst en terreur die IS met het verspreiden van namen en foto's van Belgische soldaten tracht te zaaien'.

Toppropagandist

De foto's van de zes Belgische soldaten zijn maandag verschenen op een kanaal op berichtendienst Telegram dat door de Fransman Rachid Kassim wordt beheerd vanuit Irak. Kassim is een van de toppropagandisten van Islamitische Staat. Zijn boodschappen zijn toegankelijk voor een driehonderdtal volgelingen en de man probeert zowat iedere dag om sympathisanten in Europa tot terreur te bewegen.

Ook speelde hij zo goed als zeker een rol bij de aanslag in Nice, waar 86 mensen stierven toen een terrorist met een vrachtwagen op een menigte inreed. Hij wordt ook genoemd als inspirator van de moordaanslag op een priester in Frankrijk, en eerder op een politieagent en diens echtgenote.

Op uitdrukkelijke vraag van het federaal parket hield Het Laatste Nieuws de informatie 24 uur achter, zodat er in de beveiliging van enkele personen kon worden voorzien. De foto's en de identificatiegegevens bleken afkomstig van hun Facebook-pagina's.

(Belga/RR/JVL)

Onze partners