Deelstaten willen geen bijkomende begrotingsinspanningen doen

06/01/12 om 16:53 - Bijgewerkt om 16:53

Vlaams minister-president Kris Peeters voelt zich niet aangesproken om bovenop een Vlaams begrotingsevenwicht nog bijkomende inspanningen te doen.

Deelstaten willen geen bijkomende begrotingsinspanningen doen

© Belga

Dat zegt hij als reactie op de uitspraak van de federale regering die meent dat extra begrotingsmaatregelen nodig zijn om niet in problemen te komen met de Europese Commissie.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) voelt zich "niet aangesproken om bovenop een Vlaams begrotingsevenwicht nog bijkomende inspanningen te doen" die de federale begroting zouden helpen onder de Europese 3%-grens te duiken. "Dat zou niet realistisch en ongepast zijn", aldus Peeters.

'Alle entiteiten'

MR-vicepremier Didier Reynders zei eerder dat ook de gewesten hun steentje zullen moeten bijdragen. "We werken nu op federaal vlak met een economische groei van 0,8 procent. Dat zal minder zijn, maar dat zal ook minder zijn voor de gemeenschappen en gewesten. Dat zal een taak zijn voor alle entiteiten in België."

Peeters bevestigt opnieuw dat ook Vlaanderen de groei te hoog heeft ingeschat en extra inspanningen van "200 à 500 miljoen euro" zal moeten leveren. "Wij hebben op Vlaams niveau een begroting 2011 in evenwicht, met een klein overschot van 97 miljoen euro. In 2012 zullen wij er ook alles aan doen om af te sluiten met een begroting in evenwicht", zei hij. "Maar ik voel me niet aangesproken om bovenop dat evenwicht nog bijkomende inspanningen te doen. Dat zou niet realistisch en ongepast zijn", aldus nog de Vlaamse regeringsleider.

Ook Waals viceministerpresident Jean-Claude Marcourt (PS) benadrukt ook dat het niet redelijk zou zijn dat de federale regering in het licht van de Europese opmerkingen over de begroting een bijkomende inspanning van de deelstaten zou vragen. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners