Dedecker (N-VA): ‘Verlenging Belfiusconstructies offshoredeals tart alle verbeelding’

© Belga

De overheidsbank Belfius heeft jaren constructies opgezet via het fiscale paradijs Barbados. Hoewel die intern omstreden waren, werden ze verlengd vlak voor de bank genationaliseerd werd. De spilfiguren zijn ACW’ers

Uit onderzoek blijkt dat de ontmantelde bank Dexia én haar opvolger Belfius constructies opzetten via het fiscale paradijs Barbados, een eiland in de Caraïben, en via Ierland, waar lagere belastingtarieven gelden, schrijft De Morgen. Centraal in het dossier staan zogenaamde herverzekeringscontracten die jarenlang werden afgesloten door Dexia Insurance Belgium, het huidige Belfius Verzekeringen. Het gaat om overeenkomsten tussen het Ierse Belfiusfiliaal Eurco Re en Canadese banken.

Het is volgens De Morgen opmerkelijk dat Jos Clijsters, de huidige CEO van Belfius, amper enkele dagen voor de nationalisering van de bank-verzekeraar door de Belgische staat eind 2011, groen licht gaf om de omstreden herverzekeringscontracten te verlengen tot 2015. Uit interne mails en verslagen van het auditcomité van Dexia blijkt nochtans dat de top van Belfius op de hoogte was van de ernstige problemen die het Barbadosdossier stelde en dat daar intern heel veel onvrede over bestond.

Gebrek aan transparantie

“Er bestaat een duidelijk gebrek aan transparantie”, stond letterlijk in een proces-verbaal van het auditcomité. De audit naar deze praktijken werd onder impuls van gewezen CEO Stefaan Decraene gestart. Die laatste wilde duidelijkheid over de dubieuze contracten in Barbados en vooral over de rol van Guy Roelandt erin.

Roelandt was jarenlang topman van Dexia Insurance België. Hij was ook een vertrouwenspersoon van het ACW. Zo was hij onder meer bestuurder bij een van de Arco-vennootschappen, de financiële holding van de christelijke arbeidersbeweging.

In een reactie laat Belfius aan De Morgen weten dat het directiecomité vorige maand beslist heeft “de herverzekeringsactiviteiten die Eurco Re uitoefent via Canadese banken zo vlug mogelijk stop te zetten met inachtneming van de contractvoorwaarden. Die beslissing werd op 21 maart 2013 door de raad van bestuur bevestigd.”

Daarnaast is nagedacht over het Ierse filiaal. Dat wordt normaal gezien nog voor de zomer gesloten, waardoor de overheidsbank geen activiteiten meer zou hebben in fiscale paradijzen. Peter Dedecker: ‘Constructies tarten alle verbeelding’

“Dat het ACW niet vies is van fiscale optimalisatie, wisten we al. Maar dat ze er via DVV ook nog pioniers in blijken te zijn, tart alle verbeelding”. Zo reageert N-VA-Kamerlid Peter Dedecker, die eerder al de christelijke arbeidersbeweging onder vuur nam, op het bericht dat overheidsbank Belfius jarenlang constructies
heeft opgezet via het fiscale paradijs Barbados en via Ierland.

Dedecker neemt “met stijgende verbazing” kennis van de nieuwe onthullingen. “Los van het feit dat een organisatie die steeds pleitte voor een rechtvaardige fiscaliteit, pionier blijkt te zijn in fiscale constructies in offshore belastingparadijzen, roepen vooral de mysterieuze commissies en vermoedelijke persoonlijke verrijking van enkele ACW-topfiguren vragen op”, zegt Dedecker.

“Hoe heel die constructie kon onttrokken worden aan het intern en extern toezicht is echt schokkend. En dat deze fiscale spitstechnologie luttele dagen voor de
nationalisatie gewoon werd verlengd, alsof er niets aan de hand was, is ronduit verontwaardigend”.

Dedecker herhaalt pleidooi voor onderzoekscommissie

Het verhaal toont volgens hem nogmaals aan dat er volledige transparantie moet komen in de financiële rekeningen van Belfius en het vroegere Dexia en DVV, en de banden met het ACW. “De verschillende vormen van belangenvermenging die in dit dossier blijven opduiken, kan men niet langer negeren”, vindt Dedecker. Hij herhaalt zijn pleidooi voor een onderzoekscommissie. De oprichting daarvan werd voor de paasvakantie nog weggestemd in de plenaire Kamer. (Belga/TV/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content