Deckers en vijf anderen veroordeeld wegens helikopterontsnapping

28/06/10 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

De correctionele rechtbank van Brugge heeft maandag één ontsnapte gedetineerde en vijf handlangers veroordeeld.

Van de tien beklaagden die voor de correctionele rechtbank van Brugge terecht stonden wegens de helikopterontsnapping van Ashraf Sekkaki en enkele kompanen uit de gevangenis van Brugge zijn er maandag zes veroordeeld. De bekendste onder hen, Lesley Deckers, kreeg vijf jaar celstraf.

Sekkaki ontsnapte in de zomer van vorig jaar samen met Mohamed Johri en Abdelhaq Melloul Khayari uit de gevangenis van Brugge nadat een gekaapte helikopter op de binnenplaats was geland.

De helikopter was gehuurd door Lesley Deckers, de Belgische moslima die toen het liefje van Johri was. De man die het toestel mee had gekaapt, Lahoucine El Haddouchi, moest in Brugge achterblijven.

Sekkaki en Johri werden later weer opgepakt in Marokko en zullen daar terechtstaan. Melloul Khayari werd in Sint-Jans-Molenbeek weer ingerekend.

Zes jaar voor Melloul Khayari

Hij kreeg maandag een effectieve celstraf van zes jaar. Hij werd veroordeeld voor de gijzeling van de helikopterpiloot, twee carjackings en twee bankovervallen in de provincie Antwerpen.

Deckers kreeg van de rechter een celstraf van vijf jaar, waarvan twee jaar effectief, omdat ze de gevangenen hielp ontsnappen. Ze hielp ook mee aan een carjacking en had een aandeel in de bankovervallen.

Deckers zat al drie maanden in voorhechtenis. De rechter bepaalde in zijn vonnis dat de minister van Justitie zal beslissen of de vrouw weer naar de cel moet.

Lahoucine El Haddouchi (22), die op de binnenkoer van de gevangenis achterbleef, kreeg vier jaar waarvan de helft met uitstel. Redouane Melloul Khayari kreeg 18 maanden celstraf. Mohamed B. (30) uit Koekelberg en Nasr-Eddine Sekkaki kregen een straf met uitstel omdat ze de gevangenen hielpen ontsnappen.

De vier beklaagden die werden vrijgesproken zijn Fatiha B. (30) uit Brussel, Bekime S. (35) uit Sint-Jans-Molenbeek, Latifa R. (36) uit Beringen en Kelly S. (28) uit Mol werden vrijgesproken.

Onze partners