Decanen pleiten voor behoud numerus clausus

28/09/10 om 08:36 - Bijgewerkt om 08:36

De numerus clausus afschaffen zou de kwaliteit van de artsenopleiding en van de gezondheidszorg in Vlaanderen schaden, waarschuwen ze.

Decanen pleiten voor behoud numerus clausus

© Thinkstock

De numerus clausus in de geneeskunde afschaffen zou de kwaliteit van de artsenopleiding en van de gezondheidszorg in Vlaanderen schaden. Dat schrijven de decanen van de vijf Nederlandstalige faculteiten geneeskunde in een brief aan de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering.

Dat meldt de Artsenkrant, die de brief kon inkijken.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zei vorige week dat ze de quota die de toegang beperken tot het beroep van arts, wil afschaffen. Het nijpende tekort aan artsen rechtvaardigt volgens haar het afschaffen van de numerus clausus.

Toegangsexamen

"Het Vlaamse toegangsexamen, dat nochtans leidde tot hoge slaagpercentages in het eerste jaar geneeskunde, zal zijn bestaansrecht verliezen", waarschuwen de decanen geneeskunde van de universiteiten van Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel en Hasselt.

Ze vragen zich af hoe de basisopleiding geneeskunde tot zes jaar teruggebracht kan worden, als de toelatingsproef niet behouden blijft.

Als de toelatingsproef wordt afgeschaft, zal dat leiden tot een gevoelige stijging van het aantal afstuderende artsen, waardoor het aantal patiëntencontacten per arts zal dalen. Bovendien zullen artsen minder goed opgeleid zijn, wat een negatieve weerslag zal hebben op de kwaliteit van hun medisch handelen, stellen de decanen in Artsenkrant.

Globaal is er volgens de decanen in België zeker geen tekort aan artsen.

Lees meer over:

Onze partners