Debat Septemberverklaring overschaduwd door federale akkoorden

28/09/11 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:14

De debatten in het Vlaams parlement over de Septemberverklaring worden overschaduwd door de federale regeringsonderhandelingen.

In het Vlaams parlement wordt woensdag gedebatteerd over de Septemberverklaring. In de voormiddag werd het debat, een beetje zoals verwacht, deels overschaduwd door de federale regeringsonderhandelingen.

Oppositiepartij Vlaams Belang concludeerde dat meerderheidspartij N-VA niets anders kan doen dan de Vlaamse regering Peeters II verlaten na haar bikkelharde kritiek op de door de onderhandelaars bereikte deelakkoorden.

Voor Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter is het duidelijk dat det de federale deelakkoorden rond BHV en de financieringswet Vlaanderen "gerold en bedrogen" is. Over het BHV-akkoord was Dewinter kort en bondig: "BHV wordt niet gesplitst zonder prijs."

Eric Van Rompuy: 'Zuiverste splitsing mogelijk'

Een uitspraak die CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy, jarenlang voorvechter van de BHV-splitsing, meteen deed reageren. Hij wees er op dat BHV onder meer gesplitst is zonder uitbreiding van Brussel, zonder de vorming van een corridor en zonder een wijziging van het statuut van de randgemeenten. "We hebben de zuiverste splitsing die mogelijk was. Ik ben blij dat het gesplitst is. Ik heb de indruk dat u liever zou hebben dat het niet gesplitst was", aldus Van Rompuy. "Ik zal pas blij zijn als België gesplitst is", antwoordde Dewinter.

CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé herhaalde de boodschap van minister-president Kris Peeters dat de federale deelakkoorden pas definitief kunnen beoordeeld worden als er teksten zijn. Toch ziet Caluwé alvast een "zeer belangrijke vooruitgang" voor Vlaanderen, iets wat volgens hem onder meer bewezen wordt door "de politieke conclusies die het FDF aan de akkoorden heeft gegeven".

Spagaat

Het is uitkijken naar de tussenkomst van de N-VA, die momenteel een ongemakkelijke spagaat moet volhouden: de Vlaams-nationalisten zitten op Vlaams niveau in de meerderheid, maar schoten de bereikte deelakkoorden genadeloos af. Vlaams Belang-fractieleider Dewinter probeerde alvast de druk op de N-VA te verhogen door te herhalen dat de N-VA na haar kritiek op de bereikte deelakkoorden niet anders kan dan uit de regering Peeters II stappen.

Sas van Rouveroij: 'Peeters II maakt geen keuzes'

Oppositiepartij Open VLD gooide het woensdagvoormiddag over een heel andere boeg. Fractieleider Sas van Rouveroij verwijt de regering-Peeters II vooral dat ze geen keuzes maakt. Daarnaast hekelen de Vlaamse liberalen de budgettaire koers van de Vlaamse regering. Zo vindt van Rouveroij dat de regering ondanks de stijgende ontvangsten onvoldoende reserves aanlegt en de schuld onvoldoende snel afbouwt. "Wanneer je ontvangsten op twee jaar tijd met meer dan 12 procent of 2,9 miljard euro aangroeien is een evenwicht niet goed genoeg. Reserves opbouwen en schuld afbouwen. Dat moet u doen", aldus van Rouveroij.

Open VLD vindt het ook "waanzin en onverantwoord" dat Vlaanderen bewust geen overschotten boekt die zouden kunnen dienen om de federale schatkist te spijzen.

Het debat wordt woensdagnamiddag voortgezet. Dan komen nog de fracties van Groen!, N-VA en LDD aan bod. (Belga/SD)

Onze partners