Debat over kernenergie laait opnieuw op

© Epa

“Pleiten voor nieuwe kerncentrales kan akelige gevolgen hebben. Zie Japan”, zo schreef SP.A-voorzitster Caroline Gennez afgelopen weekend op haar Facebook-pagina.

Na het nucleaire incident in het Japanse Fukushima laait de discussie over de kernuitstap in België weer helemaal op. Politieke voor- en tegenstanders kruisen opnieuw de degens.

“Trieste uitspraken”
Bij N-VA en Open VLD, die vorige week nog pleitten voor de bouw van een nieuwe kerncentrale, lijkt men niet echt blij met het bericht van Gennez. Uitspraken doen over kernenergie op basis van wat er in Japan gebeurt, is “triest”, zo meent men bij N-VA. “Het geeft geen pas om die ramp aan te grijpen om daar in België politieke munt uit te slaan. Alle experts zijn het erover eens: zonder die kerncentrales krijgen we straks een energietekort”, luidt het.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo van zijn kant twitterde maandagochtend: “Laten we het debat over kernenergie in België op een volwassen manier doen. Wat in Japan gebeurt moet invloed hebben op ons denken, maar paniekzaaierij is onnodig”.

Bij Groen! is te horen dat het incident in Fukushima ons moet aanzetten om na te denken over hoe België energie opwekt. “Zero-risico bestaat nu eenmaal niet met nucleaire energie. We zijn het aan onszelf en de toekomstige generaties verplicht om eindelijk maximaal in te zetten op veiligere alternatieven”, menen Groen!-voorzitter Wouter Van Besien en Kamerlid Kristof Calvo.

Toenemende ongerustheid in Europa
Het risico op een kernramp in Japan dwingt ook Europa maatregelen te nemen in verband met de veiligheid van de kerncentrales.

Zo heeft Zwitserland, dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie, in afwachting van eventuele striktere veiligheidsnormen inzake seismische bestendigheid en koeling alle projecten voor een vernieuwing van zijn kernenergiepark opgeschort.

De Duitse regering wil de uitbatingsperiode van elk van zijn 17 kerncentrales op veiligheidsaspecten nog eens bekijken en sluit niet uit af te stappen van een verlenging van die uitbating waartoe de christelijk-liberale coalitie vorig jaar had besloten.

Op Europees vlak heeft de Oostenrijkse minister van Leefmilieu Nikolaus Berlakovitch maandag van zijn partners in de Europese Unie verificaties van al hun kerncentrale geëist. Wenen wil niet van kernenergie weten.

Frankrijk pleit voor een “zo homogeen mogelijk” en “hoogst mogelijk” veiligheidsniveau voor kerncentrales.

Buiten Europa heeft India een veiligheidsonderzoek van al zijn kernreactoren gelast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content