Minderhedenforum

‘De Wondere Pluim: iedereen gelijk, al dan niet in vlekkeloos Nederlands’

Minderhedenforum Vertegenwoordigt etnisch-culturele verenigingen en geeft mensen met een migratieachtergrond een stem

In kinderschrijfproject en -wedstrijd De Wondere Pluim gaat het niet om spelling en zinsbouw, maar om fantasie, creativiteit, humor en mooie beelden. De verbeelding aan de macht en iedereen gelijk, al of niet in vlekkeloos Nederlands. ‘Ik vind dat alle deelnemers winnaars zijn’, zegt een dolgelukkige winnares Romaysae.

‘Er was eens een speelgoedwinkel en de eigenaars van de winkel waren Meneer Poppetje en Mevrouw Poppetje. Ze werden ouder en ouder, tot ze niet meer op de winkel konden passen.’ Zo ben ik enkele maanden geleden begonnen met mijn verhaal te schrijven, ‘De Wiebelhoofdbeer’. Mijn naam is Romaysae Benyahia, ik ben 7 jaar oud en ik zit in het tweede leerjaar in mijn mega-toffe school de Zevensprong. Nooit in mijn wildste dromen had ik gedacht dat ik het voorbije weekend in mijn leeftijdscategorie de Wondere Pluim 2015 zou winnen.

Daar sta ik dan met mijn goede vriendin, Eva, en andere leeftijdsgenoten, op het podium te wachten op de winnende naam. Ik kijk uit naar het publiek en daar zie ik mijn supporters staan: papa, mama en zusje Maryam. Ook al hoor ik ze zeggen dat deelnemen belangrijker is dan winnen, hoop ik stiekem dat mijn naam wordt afgeroepen.

Dolle vlindertjes

Ik voel mijn klamme handen en een kei raar gevoel in mijn buik. Net vlindertjes, maar dan dolle vlindertjes. Mijn hart klopt in de keel. Vol spanning staan we allen te wachten. Opeens hoor ik enkel BLA BLA BLA (waarschijnlijk door de dolle vlindertjes)ROMAYSAE BENYAHIA. Ik kan eindelijk uitademen. Ik kijk weer naar het publiek en zie mijn mama een traantje wegpinken en glimlachen. Zo fier als een gieter staat ze te wuiven en geeft ze me een dubbele dikke duim. Wat voel ik mij goed. Mega goed!!

Ik steek de trofee hoog in de lucht en het applaus wordt luider en luider. Ik zie flitsen vanuit de zaal en voel mij even een popster, wat cool zeg! Ik moet wel eerlijk toegeven, ook al heb ik de prijs naar huis genomen, geloof ik echt dat al de deelnemers winnaars zijn. En daardoor verdienen zij allen een DIKKE PLUIM!

Niet oordelen

‘Ja, zo blij was mijn dochter toen ze De Wondere Pluim won! Het is dan ook een prachtig creatief schrijfproject’, vult Kawtar Gridda aan. De Wondere Pluim is er voor kinderen van de basisschool en wordt georganiseerd door ouders, de kunsteducatieve organisatie De Veerman en lokale partners.

Bijzonder aan De Wondere Pluim is dat het helemaal van geen tel is of je zonder fouten of met juiste zinnen schrijft. Daarom mogen ook de juffen en meesters niet oordelen, maar is het een ouderjury per school die een eerste selectie maakt, ondersteund door mensen van De Veerman. Een vakjury van schrijvers en poëten kiest daarna de uiteindelijke winnaars. Om de gelijkheid zo groot mogelijk te maken zijn er aparte winnaars voor zes leeftijdscategorieën en is er ook een opsplitsing naar thuistaal: al dan niet Nederlands.

‘Alle kinderen krijgen dezelfde kansen om hun fantasie de vrije loop te laten gaan. Zonder enige beperking of vooroordeel’, zegt Kawtar. ‘Gewoon de onschuldige speelse geest van onze mini-nakomelingen op papier. Het bewijs dat we diep vanbinnen eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. Allemaal prinsen en prinsessen met rode neuzen, groene wangen en paarse haren. Niemand die heeft gelet op taalfouten of gekke woordspelingen. Alles kon en alles mocht. Een wereld die niet kleurenblind is, maar wel verblind werd door kleuren. Bij De Wondere Pluim hebben ze enkel oog voor verbeelding, meer verbeelding en nog méér verbeelding. En wat voor resultaten dat heeft gegeven… Een wereld waarin ik wel dagelijks zou willen leven.’

De Wondere Pluim kwam tot stand in 2002. Ze vond dit jaar plaats in Antwerpen, Turnhout, Maasmechelen en Gent. Er namen ongeveer 4000 kinderen vrijwillig aan deel, uit meer dan 30 scholen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content