‘De Wever zou Michel moeten ontzien’

Premier Charles Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever. © BelgaImage
Han Renard

‘N-VA voorzitter Bart De Wever is volop in campagnemodus’, analyseert een MR-kopstuk de aanhoudende ruzies in de regering.

De conflicten tussen de N-VA en premier Charles Michel (MR) over belangrijke federale regeringsdossiers stapelen zich op. Nu is er herrie, en niet voor het eerst, over de vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen. In Vlaanderen hebben waarnemers het gevoel dat Michel steeds vaker de confrontatie met de N-VA opzoekt. De MR vindt dat De Wever de premier systematisch destabiliseert. Met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen zou de Antwerpse burgemeester ‘de Antwerpenaren er per se van willen overtuigen dat hij de belangrijkste man van België is’, aldus een MR-kopstuk.

De francofiele MR wil niet zomaar voor de Amerikaanse F-35 kiezen.

De premier wil onderzoeken of het Franse gevechtstoestel Rafale kan aangekocht worden. De Wever vindt dat niet het overwegen waard ‘omdat dat toestel niets kan’. Binnenskamers valt bij de MR te horen dat de Amerikaanse F-35-vliegtuigen technisch gezien de beste keuze zijn. Maar Michel kan het Franse voorstel, hoewel vaag en buiten de officiële procedure, niet zomaar opzij schuiven. ‘Hij onderhoudt nu eenmaal uitstekende contacten met de Franse president Emmanuel Macron‘, klinkt het bij de MR. ‘Er zijn besprekingen bezig om na de Europese verkiezingen van 2019 een grote fractie te vormen in het Europees parlement. De partij van Macron zou daarvan de spil worden.’

De baldadige houding van de Amerikaanse president Donald Trump, met zijn importheffingen op Europees staal en het opzeggen van de Iran-deal, heeft binnen Europa het anti-Amerikaanse sentiment aangewakkerd. Dat maakt het voor de traditioneel francofiele MR niet eenvoudig om voor een Amerikaans toestel te kiezen. Michel wil zeker niet de indruk wekken dat zijn regering zwicht onder druk van de aanstaande NAVO-top van 11 en 12 juli in Brussel. Ook om die reden wil hij het Franse voorstel nog niet uitsluiten en tilt hij het F-16-dossier over de zomer.

De hoge MR-bron vindt dat Michel ondanks het voortdurende gebeuk van de N-VA-voorzitter ‘zijn koelbloedigheid weet te bewaren’. Maar makkelijk is het niet. ‘De Wever die zich steeds meer gedraagt als een schaduwpremier, de verbale uitwassen van staatssecretaris voor Migratie Theo Francken… het wordt almaar lastiger om de alliantie met de N-VA in de Franstalige publieke opinie te verdedigen’, zegt het MR-kopstuk. ‘De Wever is volop in campagnemodus. Maar als hij deze regering na 2019 wil voorzetten, zou hij Michel moeten ontzien.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content