"De Wever wil van Vlaanderen gevangenis maken"

08/06/10 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

Een duel tussen Bart De Wever (N-VA) en Louis Michel (MR) leverde vuurwerk op. "De Wever is een nationalist die de problemen simplistisch voorstelt", zei Michel.

"De Wever wil van Vlaanderen gevangenis maken"

© Belga

Een duel tussen Bart De Wever (N-VA) en Louis Michel (MR) maandagavond in de Ancienne Belgique, leverde vuurwerk op, schrijft De Standaard.

"De Wever is een nationalist die de problemen simplistisch voorstelt", begon Michel. "Hij sluit Vlaanderen op en wil er een soort gevangenis van maken. Ik zie geen enkele meerwaarde in wat hij voorstelt. Ik zie niet wat Vlaanderen gaat winnen met onafhankelijkheid op een moment dat Europa voor integratie kiest."

De Wever repliceerde, toegejuicht door het gros van de aanwezige Vlamingen, met een even harde aanval.

Toen het over de faciliteiten ging, werd het debat ongemeen bitsig. "Net alsof de Franstaligen Vlaanderen willen veroveren. Dat is belachelijk, belachelijk", riep Michel. "Het is demagogie."

"Wij vragen geen grond"

De Wever vroeg zich af waarom de Vlamingen altijd als agressor worden bestempeld. "Wij vragen geen faciliteiten in Wallonië, wij vragen geen grond. Waar zit dan de agressie?"

Op de vraag of er met De Wever een consensus mogelijk is, antwoordde Michel: "Ik heb vandaag niets, maar dan ook niets gehoord waardoor een evenwichtig akkoord mogelijk is."

85 procent van de aanwezige Vlamingen zag een regering met de N-VA alvast wel zitten. Aan Franstalige kant was dat amper 5 procent.

Onze partners