De Wever wil Sharia4Belgium verbieden

26/03/12 om 15:48 - Bijgewerkt om 15:48

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil gerechtelijke stappen tegen de radicale islamitische beweging Sharia4Belgium. Vlaams Belang wil de leden het land uit.

De Wever wil Sharia4Belgium verbieden

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil dat het gerecht optreedt tegen de radicale islamitische beweging Sharia4Belgium. "Als de Staatsveiligheid ons - politici - verzekert dat deze organisatie buiten de wet gesteld moet worden, dan moet dit ernstig genomen worden", stelt hij. Ook Vlaams Belang heeft de extremisten al een tijdje in het vizier en wil de leden het land uit.

Topman Alain Winants van de Staatsveiligheid vraagt in Gazet van Antwerpen dat de mogelijkheid onderzocht zou worden om Sharia4Belgium te verbieden. Het jihadistisch salafisme - waar Sharia4Belgium-woordvoerder Abu Imram zichzelf toe rekent, net als de dader van de aanslag op de Ridamoskee in Anderlecht - is volgens Winants immers een grote bedreiging voor de democratie in West-Europa, aldus de krant.

In Knack sprak de Staatsveiligheid ook al haar bezorgdheid over het salafisme uit: "Het is de belangrijkste bedreiging voor de komende jaren." Staatsveiligheid schuift de bestrijding ervan als eerste prioriteit van de afdeling 'extremisme' naar voren.

De Wever schaart zich alvast achter speurder Winants. De N-VA-kopman erkent dat het niet aan de politiek is om organisaties te verbieden, "maar die vrijheid stopt op het moment dat ze wordt aangewend om op te roepen tot haat en geweld", argumenteert hij. "In het geval van Sharia4Belgium lijkt dit toch wel het geval te zijn."

'Abu Imram en co zo snel mogelijk land uitzetten'

Ook Vlaams Belang wil dat actie ondernomen wordt tegen de organisatie. Zo wil Filip Dewinter dat de leden meteen hun Belgische nationaliteit ontnomen wordt. "Daarenboven moeten Fouad Belkacem (alias Abu Imram) en co zo snel mogelijk het land worden uitgezet", aldus de VB'er. Ook ex-Vlaams Belanger Frank Vanhecke wil Abu Imram zijn Belgische nationaliteit ontzeggen.

De N-VA plant alvast een nieuw wetsvoorstel dat mogelijk maakt om veroordeelde misdadigers hun nationaliteit af te nemen, zodat ze het land kunnen worden uitgezet. (Belga/SD)

Onze partners