De Wever wil princiepsakkoord sluiten

18/06/10 om 21:45 - Bijgewerkt om 21:45

De informateur wil een princiepsakkoord als hij de stok aan de formateur doorgeeft.

Bart De Wever wil als informateur een princiepsakkoord sluiten. De formateur moet volgens hem vanaf het begin zicht hebben op de contouren van een akkoord en een regeringsploeg die de volle vier jaar kan uitdoen.

Mijn opdracht zal pas dan geslaagd zijn, zo zegt De Wever zaterdag in een gesprek met Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De Wever gaat vanaf maandag aan de slag als informateur. Hij wil zich niet laten vastpinnen op een datum, maar noemt de twee tot drie weken die PS-voorzitter Elio Di Rupo naar voor schuift realistisch.

Maar hij herhaalt dat hij zijn opdracht niet eindeloos gaat rekken en in alle discretie zal werken.

Krachtlijnen staatshervorming in regeerakkoord

Volgens De Wever moeten de krachtlijnen van het akkoord over de staatshervorming in het regeerakkoord vervat zitten.

Over de coalitiepartijen spreekt hij zich nog niet uit. De Wever zegt met alle partijen, ook met Open VLD en MR, te zullen spreken. 'Mijn voorstel van coalitie zal afhangen van de antwoorden die ik krijg en de bereidheid van de partijen om verantwoordelijkheid op te nemen'.

De Wever stelt voor om bij het begin van de echte regeringsonderhandelingen eerst een week vakantie te nemen. 'Om de batterijen op te laden. En om te voorkomen dat we, zoals in 2007, elkaar niet meer kunnen zien en rieken'.

Lees meer over:

Onze partners