De Wever wil asielakkoord zoeken in parlement

03/12/10 om 20:57 - Bijgewerkt om 20:57

Volgens de N-VA-voorzitter hoeft niet gewacht te worden op de vorming van de federale regering. Een gesprek met premier Leterme over het asielbeleid in De zevende dag zorgde voor ophef.

De Wever wil asielakkoord zoeken in parlement

© Belga

De N-VA wil snel een oplossing zoeken voor de asielproblematiek in ons land en wil daarvoor desnoods op zoek gaan naar een meerderheid in het parlement. Dat heeft voorzitter Bart De Wever zondag gezegd in De zevende dag (Eén).

DeWever herhaalde daar wat hij zaterdag al in een opiniestuk in De Standaard had geschreven. Volgens de N-VA-voorzitter hoeft er niet gewacht te worden op een nieuwe regering en kan er in het parlement perfect een nieuwe regeling worden uitgewerkt.

Volgens De Wever heeft zijn partij daarover een 'batterij' voorstellen klaar. Hij vraagt een kordaat optreden tegen proceduremisbruiken en de uitvoering van het volledige beleid, inclusief het sluitstuk van de verwijdering.

In De Zevende Dag stelde De Wever zondag vast dat België in Europa het gemakkelijkste land is om asiel aan te vragen. 'We trekken 6 keer meer mensen aan dan Duitsland'.

De Wever zei dat de N-VA in een volgende regering graag verantwoordelijkheid zou dragen over de materie. De partij wil één minister van Migratie. De huidige toestand met zes ministers/staatssecretarissen die bevoegd zijn en de premier die bevoegd is voor de coördinatie werkt volgens De Wever niet.

'Neen over financieringswet voorbarig'

Voorts zei hij dat het voorbarig is te stellen dat de N-VA neen gaat zeggen op het voorstel van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) over de financieringswet, zoals verschillende kranten de afgelopen dagen hadden geschreven.

Maandag gaat Vande Lanotte weer rond de tafel zitten met de vier Vlaamse partijen die onderhandelen over een staatshervorming. 'De politieke onderhandelingen moeten nog beginnen. Ik ga geen uitspraken doen nog voor die gestart zijn en die het Vande Lanotte onmogelijk maken', aldus De Wever over het luik financieringswet.

'Zal ik even weggaan mijnheer Leterme?

Ook premier Yves Leterme (CD&V) werd zondag uitgenodigd in De zevende dag. Leterme verdedigde er het asielbeleid en somde de maatregelen op die de regering de voorbije maanden heeft genomen.

De premier ging niet meteen in op vragen van Ivan De Vadder, waarop die op een bepaald moment vroeg 'Zal ik even weggaan mijnheer Leterme?, dan kunt U gerust voortdoen'. 'Dit is geen regeringsmededeling, dat moet u toch begrijpen', zo probeerde De Vadder nog.

Maar Leterme was onverstoorbaar. Hij richtte zich rechtstreeks tot de camera en ging voort met zijn uitleg. Toen de eerste minister daarmee klaar was, beëindigde De Vadder (die naast Leterme was blijven staan) meteen het interview zonder verdere vragen te stellen.

Onze partners