De Wever: Wetstraat 16 is een gouden kooi

14/06/10 om 22:08 - Bijgewerkt om 22:08

De N-VA-voorzitter herhaalt dat hij het premierschap niet opeist. Dinsdag heeft hij een gesprek met PS-voorzitter Elio Di Rupo.

De Wetstraat 16 is een gouden kooi. Als je op voorhand zegt dat je daar wil gaan zitten, dan heb je de onderhandelingen bij voorbaat verloren. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever maandagavond gezegd. In de loop van dinsdag heeft hij een gesprek met PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Tijdens een debat met de partijvoorzitters op Eén herhaalde De Wever dat hij het premierschap niet opeist. Volgens hem mag een Franstalige eerste minister worden als dat de sleutel is om meer vertrouwen te creëren om tot hervormingen te komen.

Toch sloot De Wever niet uit dat hij premier wordt. 'Als het helpt om mijn programma uit te voeren, wil ik ongeveer alles worden', zo luidde het. Maar de overwinnaar van de verkiezingen wees erop dat de Wetstraat 16 een 'gouden kooi' is.

De Wever maakte bekend dat hij dinsdag een ontmoeting heeft met PS-voorzitter Elio Di Rupo, de andere grote winnaar van de verkiezingen.

Maar de N-VA-voorzitter wilde niet reageren op berichten over een afspiegelingscoalitie. Inzake coalitiepartners liet hij niet in zijn kaarten kijken.

De Wever wil dat er een goed regeerakkoord wordt onderhandeld zodat de regering de volle vier jaar kan uitdoen.

Open VLD in de oppositie?

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo zei dat de kans reëel is dat zijn partij in de oppositie terechtkomt. Het programma van zijn partij en dat van de PS zijn volgens De Croo als water en vuur.

Eerder op de dag had De Croo gezegd dat het aan N-VA en PS is
om een initiatief te nemen en dat Open VLD twee breekpunten
naar voor schuift. Er moet een verregaande staatshervorming komen en de besparingen mogen niet gebeuren met belastingverhogingen.

Lees meer over:

Onze partners