De Wever waarschuwt voor gevolgen 'verpletterende' pensioenlasten gemeenten

- Bijgewerkt op

'De pensioenlasten van de lokale ambtenaren dreigen zowat alle gemeenten en steden in Vlaanderen financieel plat te slaan.' Zo waarschuwt Antwerps burgemeester Bart De Wever.

De Wever waarschuwt voor gevolgen 'verpletterende' pensioenlasten gemeenten

© Belga

'De pensioenlasten van de lokale ambtenaren dreigen zowat alle gemeenten en steden in Vlaanderen financieel plat te slaan.' Zo luidt de waarschuwing van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) in De Tijd.

De 'verpletterende' pensioenuitgaven nopen de besturen tot besparingen en doen de gemeentelijke investeringen ineenzakken, zo luidt het in een interview in de zakenkrant. 'Dat wordt een ramp voor de inwoners en de lokale kmo's', aldus De Wever, die voor Antwerpen een grootschalige besparingsronde voorbereidt.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) bevestigt de onheilstijding. 'De pensioenkosten van de vastbenoemde ambtenaren van de Vlaamse gemeenten, OCMW's en politiezones stijgen de komende jaren van 711 miljoen euro nu naar ruim 1 miljard euro in 2016', zegt VVSG-directeur Jan Leroy. 'En ook al sluit je een gemeentehuis of een OCMW, dan nog moet je de factuur betalen. De zoektocht naar
efficiëntiewinsten wordt geen lachertje.'

'Gemeentefonds van Vlaamse overheid niet genoeg'

Het Gemeentefonds van de Vlaamse overheid biedt volgens Leroy weinig soelaas. 'Dat fonds stijgt jaarlijks met 309 miljoen. Tja, dat is nog niet genoeg om de stijgende pensioenkosten te dekken.'

De VVSG zal een motie aan het adres van de Vlaamse en federale regering goedkeuren, met daarin de vraag iets aan het nijpende probleem te doen. (Belga/SD)

Mediaclub aanbiedingen

Onze partners

BOBEX

Offerte vergelijk

Op zoek naar een telefooncentrale? Ontvang 4 offertes binnen 48u en vergelijk!

Generali

Brandverzekering

Een maximale bescherming voor u, uw gezin, uw spullen en uw woning.

Parship

Dating met Parship

Vind de partner die echt bij je past.

CIAO

Goedkoper kopen met Ciao

Vind, vergelijk en koop tegen de beste prijs.

Generali

Autoverzekering

Nieuwe wagen? Kies de volledige bescherming voor u en uw wagen bij Generali!