De Wever vraagt steun van het leger voor bewaking joodse belangen

Bart De Wever © Belga

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft opnieuw een oproep gedaan om het leger mee in te zetten voor de bewaking van joodse belangen.

“Geef ons alsjeblieft die paracommando’s om doelwitten te bewaken. We hebben een belangrijke Joodse gemeenschap in Antwerpen. Die staat al lang onder verhoogde dreiging. Er zijn al aanslagen in Antwerpen gebeurd”, zei De Wever tegenover VRT Nieuws. “Ik vind het een minimum dat Defensie ons zou kunnen komen helpen om die doelwitten af te schermen.”

Volgens Philippe Beinaerts, woordvoerder van de Antwerpse burgemeester, is al langer de vraag gesteld aan Defensie om de veiligheid in de stad mee te bewerkstelligen. “De oproep is niet nieuw. Er wordt al maanden aangedrongen op assistentie, maar die komt niet. Het gaat over allerlei mogelijke vormen van assistentie, waar we niet over in detail kunnen treden”, stelt hij. “Het is niet zo dat we nu op alle daken in Antwerpen sluipschutters willen zetten.”

Welke de inzet van het leger nog kan zijn, meer dan de huidige inzet van met machinegeweren uitgeruste agenten bij joodse locaties? “Die agenten worden betaald vanuit het lokale politiebudget, wat een dure zaak is. Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat Defensie daarbij tussenkomt”, stelt Beinaerts. Hij benadrukt ten slotte dat de “belangrijkste boodschap” is dat er serieuze opvolging komt van terugkerende Syriëstrijders. “Eerder werd gezegd: je zaait angst, maar het is nu wel gebeurd. Daarom vragen we dat de harde kern van strijders wordt opgevolgd.”

De Joodse gemeenschap zal overigens maandag ingelicht worden over de stand van zaken in het onderzoek naar de aanslag in het Joods Museum in Brussel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content