De Wever: ‘Vlaanderen staat niet ver van een democratische revolutie’

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de spanning tussen Vlaanderen en Wallonië ‘onhoudbaar’: ‘Vlaanderen wordt steeds meer gedomineerd door N-VA’

In een interview met AFP zegt Bart De Wever (N-VA) dat een “democratische revolutie in Vlaanderen niet veraf is”. Volgens de Vlaamsnationalist noemen “zelfs Franstalige werkgevers het beleid van de regering Di Rupo marxistisch”. Dat schrijft La Libre Belgique.

In het interview met het Franse persagentschap herhaalt Bart De Wever zijn analyse dat België bestaat uit twee democratieën. “Onze democratie is totaal in twee gesneden: we hebben geen nationale taal, geen nationale kranten, noch nationale partijen. er is enkel een Vlaamse – gedomineerd door rechts – en een Franstalige democratie, gedomineerd door links: dat is ongekend elders in de wereld. Vlaanderen wordt steeds meer gedomineerd door N-VA.”

Aan AFP geeft De Wever mee dat Vlaanderen de Duitse weg wil volgen, “die van de hervormingen”. Wallonië echter, klinkt het, zit meer op de Latijnse golflengte, “die van François Hollande, die blijft pleiten voor meer uitgaven.”

Bart De Wever: ‘Verschil met andere separatistische bewegingen: in België wil meerderheidsgroep splitsen’

Volgens De Wever is die spanning tussen beide democratieën onhoudbaar. “We staan niet veraf van een democratische revolutie in Vlaanderen. Die vertaalt zich in goede resultaten voor de N-VA in de peilingen.”

AFP wil weten hoe Bart De Wever zich situeert in het Europese separatisme: “Er zijn overeenkomsten met de afscheidingsbewegingen in Spanje en Schotland. Maar ook verschillen: in Schotland wil een minderheid zich afscheuren. In België zijn de Vlamingen in de meerderheid.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content