‘De Wever verschuilt zich systematisch achter vorig bestuur’ (Kherbache)

© Belga

Oppositieleidster Yasmine Kherbache (sp.a) pikt het niet dat het Antwerpse stadsbestuur zich bij kritiek op voorstellen “systematisch verschuilt achter het vorige bestuur”.

In de hetze rond de verhoogde retributie voor een inschrijving aan het vreemdelingenloket wees N-VA-schepen Liesbeth Homans er in verschillende kranten op dat voormalig burgemeester Janssens zoiets in 2011 al overwoog. Ook hij dacht aan 250 euro, aldus Homans.

“Dat Patrick Janssens een maatregel niet ingevoerd heeft, is nu blijkbaar ook al een geldig excuus” in het debat rond het vreemdelingenloket, schrijft Yasmine Kherbache nu in een open brief.

Kherbache erkent dat Janssens de andere centrumsteden een retributie voorstelde “zodat extra administratief personeel aangeworven kon worden” om de nieuwe dossiers na de collectieve regularisatiecampagnes te helpen verwerken.

Excuustruzen gezocht

Ze onderstreept echter dat een door de bevoegde diensten uitgewerkt ontwerpbesluit binnen de sp.a-fractie op veel weerstand botste, “omwille van principiële en juridische redenen”, waarop het voorstel van tafel verdween.

Dat het voorstel door het nieuwe stadsbestuur desondanks “als excuus gebruikt wordt om zich achter te verstoppen”, pikt Kherbache niet. De sp.a-fractie was destijds al tegen, en bovendien hadden het Europees Hof van Justitie en het mensenrechtenhof intussen kritiek op gelijkaardige voorstellen in Nederland, onderstreept ze.

Volgens Kherbache is de reactie “symptomatisch voor de manier waarop het nieuwe stadsbestuur weigert het inhoudelijke debat rond complexe thema’s aan te gaan”, verwijst ze ook naar de eerdere controverses rond het “patsersproject” en het interview waarin burgemeester Bart De Wever homoseksualiteit een “obediëntie” noemde.

“Wanneer het gaat over de écht moeilijke thema’s in een stad – hoe gaan we om met diversiteit, met de bevolkingsgroei en de beperkte ruimte – wordt het inhoudelijke debat systematisch uit de weg gegaan en worden er schuldigen of excuustruzen gezocht”, besluit Kherbache. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content