De Wever stelt Peeters gerust: 'Geen kritiek op Vlaamse regering'

10/07/12 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

"Ik heb in mijn 11 juli-toespraak helemaal geen zware kritiek geformuleerd op de Vlaamse regering. Dat is gewoon flauwekul", zegt Bart De Wever.

"Lees de speech, vraag het aan de mensen die er waren, die boodschap staat er gewoon niet in", zo reageert de N-VA-voorzitter verder op de commotie rond zijn 11 juli-toespraak. De Wever heeft intussen met Vlaams minister-president Kris Peeters gebeld om hem "gerust te stellen".

In zijn 11 juli-toespraak in De Warande waarschuwde De Wever voor een zelfgenoegzaam Vlaanderen. Hij verwees naar het bekende adagium "wat we zelf doen, kunnen we beter doen". Dat adagium is gaandeweg verworden tot "wat we zelf doen, doen we beter". "En dat is fout", zei De Wever.

Kritiek op het Vlaamse zelfbestuur

De N-VA-kopman formuleerde daarbij ook wat kritiek op het Vlaamse zelfbestuur, met name de soms haperende besluitvorming, de moeizame omzetting van beslist beleid en de veelheid van bestuurslagen. Die kritiek werd door sommigen geïnterpreteerd als een kritiek op de Vlaamse regering, waar de N-VA zelf in zit.

Die interpretatie is volgens De Wever "flauwekul". "Dat is helemaal geen aanval op de Vlaamse regering. Ik zeg gewoon dat het Vlaamse zelfbestuur niet perfect is, dat een aantal zaken beter kunnen en dat daar ook aan gewerkt wordt. Daarbij moeten we opletten voor zelfgenoegzaamheid. Maar dat is exact dezelfde boodschap als die van minister-president Kris Peeters", aldus De Wever.

Gebeld met Kris Peeters

Toch reageerde Peeters op de VRT-radio geprikkeld. "Er is geen enkel reden om op 11 juli zware kritiek te uiten, zeker wanneer men het zelf kan regelen."

De Wever heeft intussen met Peeters gebeld. "Niet om de plooien glad te strijken, want wat mij betreft zijn er geen plooien. Ik heb hem gerustgesteld en hem de ware inhoud van mijn speech toegelicht. Ik snap wel dat Peeters wat zenuwachtig wordt als men blijft zeggen dat zijn ploeg niet draait, zeker als hij dan nog eens via de media te horen krijgt dat een partijvoorzitter uit de meerderheid zijn ploeg aanvalt. Maar dat was dus niet het geval", aldus De Wever. (Belga/TE)

Onze partners