De Wever: 'Soms crisis nodig voor verandering'

10/07/11 om 19:09 - Bijgewerkt om 19:09

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de diepgaande politieke impasse niet compleet hopeloos. "Dit land beleefde eerder al zeer diepe crisissen als voorbode van grote verandering," zei hij in zijn 11 juli-toespraak in Kortrijk.

De Wever: 'Soms crisis nodig voor verandering'

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de diepgaande politieke impasse in ons land niet compleet hopeloos. "Dit land beleefde eerder al zeer diepe crisissen als voorbode van grote verandering," zei hij in zijn 11 juli-toespraak in Kortrijk.

De Vlaamse feestdag valt meer dan ooit op een moment dat de communautaire zenuwen op springen staan. Toch koos De Wever naar eigen zeggen niet voor een "partijpolitieke toespraak". "Vandaag draait het niet om mij en mijn persoonlijke overtuiging, maar om de staat van onze natie", zei hij.

Toch had de Vlaams-nationalistische kopman een boodschap voor de Franstalige partijen: "Wie niet mee wil hervormen, kan volgens mij niet anders dan de logica te aanvaarden dat beide landsdelen de mogelijkheid moeten krijgen een eigen beleid te voeren op eigen verantwoordelijkheid".

Sociaal-economische hervormingen

Want ook in Vlaanderen knipperen op sociaal-economisch vlak alarmsignalen, waarschuwde De Wever, verwijzend naar de werkzaamheidsgraad, de belastingdruk, de vergrijzing en zijn impact op de sociale voorzieningen.

"We moeten gedurfde sociaal-economische hervormingen doorvoeren om meer mensen aan het werk te krijgen", vervolgde hij, zwaaiend met de aanbevelingen van de Europese Commissie.

Toch noemt De Wever de toestand niet hopeloos. Grote verandering ging in België al eerder gepaard met grote crisissen. "Soms lijkt het zelfs dat deze crisissen nodig zijn om eindelijk de bakens echt te kunnen verzetten", besloot hij. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners